Unga rånare fick straffen skärpta

De misshandlade och hotade andra Haningeungdomar grovt – och tvingade folk att begå brott.

Nu har hovrätten dömt ungdomarna.

– Jag är klart mer nöjd nu än tidigare, säger åklagare Susanne Öhbom.

I toppen av det kriminella ungdomsgänget har tre Haningeungdomar i 18-årsåldern funnits.

Ledaren, som friades i tingsrätten i juni, har nu dömts till ungdomsvård och att betala närmare 40 000 kronor i skadestånd efter bland annat olaga hot och grov misshandel.

De två andra förgrundsgestalterna, varav en tidigare dömts för bland annat vapenbrott och förberedelse till bedrägeri, dömdes i tingsrätten i juni men har nu även dömts för flera brott i hovrätten. Bland annat handlar det om flera misshandelsfall, stöld, narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

Ytterligare en tidigare friad ungdom döms för misshandel.

En rad ungdomsutredare från polisen har arbetat med fallet och det har varit svårt att få folk att berätta om vad som hänt.

Flera utsatta Haningeungdomar har inte kunnat lämna sina hem av rädsla.

– Folk har inte velat vara med, det har varit svårt att få dem att prata och vittnen har inte velat ställa upp, säger kammaråklagare Susanne Öhbom.

I tingsrätten gick fem av sju åtalade fria. Susanne Öhbom överklagade stora delar av domen och är nu nöjd när alltså ytterligare två dömts och straffen skärpts för två.

– Jag har viss förståelse för att inte bevisningen räcker helt. Men hovrätten har gjort en bättre bedömning än tingsrätten.

Flera hörda personer ska ha varit påverkade av narkotika och alkohol vid specifika situationer, vilket gjort det svårt för tingsrätt och hovrätt att slå fast trovärdigheten i alla fall.

Fakta

Detta har hänt

Två av förgrundsgestalterna häktades i början av året, men har flera gånger rymt. En tredje dömdes till två månaders fängelse i juni och straffet har nu skärpts.

Enligt åtalen och förhören har det handlat om allt från inbrott och grov misshandel.

Källa: Södertörns tingsrätt