ANNONS

Så kan unga rånoffer få hjälp

Mikael Jeppson, enhetschef på Framtid Stockholm.
Mikael Jeppson, enhetschef på Framtid Stockholm, har lång erfarenhet av att stötta unga.
Vrede, rädsla eller hämndbegär – brottsoffer reagerar olika, men alla som blir rånade reagerar på något sätt.
Stödcentrum i Stockholms stad har 20 års erfarenhet av tonåringar som slutar gå på innebandyträningen eller plötsligt vill sova inne hos mamma och pappa.
ANNONS

Charlie från Söderort är inte den enda som är rädd för att gå ut efter att ha blivit rånad. Mikael Jeppson på Stödcentrum i Stockholms stad ser det gång på gång. Hur unga ibland slutar gå på sina fritidsaktiviteter och närmast isolerar sig hemma efter att de blivit utsatta för brott.

– De är oroliga för att träffa rånaren igen och kan till exempel tycka att det är olustigt att ta den vanliga vägen till skolan, berättar han.

Får bearbeta traumat

På Stödcentrum kan man få hjälp med att bearbeta sin rädsla. Men även vrede och hämndbegär är vanliga reaktioner. Och att prata med någon som förhåller sig professionellt kan vara bra, menar Mikael Jeppson.

– Familj och anhöriga blir ofta förfärade när någon berättar att han eller hon blivit rånad, och då kan det vara svårare att prata om hur man mår, säger han.

Förutom samtalsstöd med utbildad personal erbjuder Stödcentrum även medling – i de fall där de bedömer att det är lämpligt. Där får parterna mötas igen under helt andra omständigheter, och enligt Mikael Jeppson är väldigt många väldigt nöjda efteråt.

Gärningspersonen får förklara sig

– Gärningspersonen får en möjlighet att be om ursäkt och den brottsutsatta kan förklara hur han eller hon har påverkats. Man balanserar ut det där maktläget igen, säger han.

Själva rättegången, i de fall det leder ända dit, upplevs av många som en pressad situation. Ofta är det den allra första kontakten med rättsväsendet, och då är det viktigt att vara förberedd.

– Vi jobbar mycket med att stötta inför rättegångar, det kan handla om att vi går och tittar på en annan rättegång för att se hur det går till. Det är ofta lugnande, säger Mikael Jeppson.

Rånen mot unga i siffror

Antalet anmälda rån mot personer under 18 år i Stockholms län

ANNONS

Källa: Brottsförebyggande rådet

Fakta

Stödcentrum i Stockholm

Stödcentrum är en del av socialförvaltningen i Stockholms stad och vänder sig till unga mellan 12 och 21 som blivit utsatta för olika typer av brott. Stödcentrum finns på polisstationerna i Solna, på Södermalm och vid Globen. Tack vare ett nära samarbete med polisen kan de fånga upp unga brottsutsatta och kontakta dem med ett erbjudande om hjälp.

På Stödcentrum kan man få praktisk hjälp med alla kontakter med försäkringsbolag och rättsväsendet. Även anhöriga till unga brottsutsatta kan få stöd här.

Man måste inte ha gjort en polisanmälan för att få hjälp, men Stödcentrum strävar alltid efter att en polisanmälan ska göras.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.