ANNONS

Unga säger ja till att bo nära spåret

Området mellan järnvägen och E4 i Helenelund är ett av Sollentunas bullrigaste. Nu ska problemet lösas – med hjälp av nya bostäder som blir en bullerskärm.

Trots det utsatta läget är unga positiva till att bo nära motorvägen, visar MItt i:s enkät.
ANNONS

Kvarteret Hoppet ligger inklämt i kilen mellan järnvägen och E4 i Helenelund, i ett av de mest bullerutsatta områdena i hela Sollentuna. Redan i dag bullrar det mer än vad som är tillåtet i utomhusmiljön. Men det problemet ska kommunen lösa genom att bygga fler bostäder – ännu närmare vägen.

Det kan låta motsägelsefullt, men enligt kommunen ska den nya bebyggelsen fungera som bullerskärm och göra det tystare vid den äldre bebyggelsen innanför.

Tack vare modern byggteknik kan man bygga mycket närmare en bullerkälla i dag. Effektiv ljudisolering ska göra det tyst inomhus, och smart planerade fasade ska möjliggöra tysta innergårdar som vetter bort från bullerkällan.

– De studier vi har gjort pekar på att det är fullt möjligt att klara de kvalitetskrav som ställs, säger Lars Keski-Seppälä, stadsbyggnadsstrateg i Sollentuna kommun.

I dag är området i kilen glest bebyggt, men kommunen har stora byggplaner för området. Bostäder och lokaler ska ge liv och rörelse till ett ödsligt stråk som många upplever som otryggt kvällstid.

– Vi har en tanke om att utveckla ett urbant och befolkat stråk mellan Helenelund och Kista, säger Lars-Keski Seppälä,

Kistagången är tänkt att bli en stadsgata med bebyggelse med lokaler och butiker i bottenplanet, och på den östra sidan av Lummervägen kan det byggas bostäder. Gärna med inslag av student- och ungdomsbostäder, menar kommunen. Hur många det ska bli är något som ska utredas.

– Det finns potential för rätt många bostäder.

Just unga är en målgrupp som inte verkar avskräckas av det utsatta läget, visar Lokaltidningen Mitt i:s enkät.

ANNONS

– Om jag inte hade en lägenhet skulle jag inte bry mig om ifall det låg nära motorvägen, säger Robin Andersen, 23, som bor i Kista.

Många lyfter i stället fram läget som en fördel – nära pendeln, Kistas t-bana och blivande tvärbana.

Kistabon Robin Andersen skulle inte tacka nej till en lägenhet i kilen mellan E4 och järnvägen.

Kan du tänka dig att bo mellan järnvägen och E4 trots bullret?

Salem Tesfa-Giyorgis, 19, Kista:

– Ja, om jag inte hittar något annat. Unga är ganska högljudda själva så det kanske inte spelar någon roll om det är mycket buller.
Sanna Ganga, 20, Sollentuna:

– Jag bor nära 
stationen i Häggvik och tycker att det är jättepraktiskt, så det skulle inte vara något problem. Det är nära till allt.
Veronica Gamander, 23, Hässelby:

– Absolut, om jag inte hade en lägenhet skulle jag vara glad att få någonstans att bo. Det är ett bra läge, nära stan och kommunikationer.
Jens Bergman, 22, Huddinge:

– Jag skulle gärna bo här, det är nära till universitetet. Jag tror inte att buller är något större problem för studenter. Lägenheterna lär gå åt direkt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.