Unga ska driva sina egna idéer

Markus Wallström brukar besöka Christopher Hofverberg och de andra på Java.
Markus Wallström brukar besöka Christopher Hofverberg och de andra på Java.

Fortfarande är det en hel del unga som hittar till Täbys fritidsgårdar. En ny satsning kan kanske locka ännu fler. Nu är tanken att ungdomarna själva ska driva aktiviteterna.

Det strömmar musik ur högtalarna. Vid bardisken doftar det av kaffe och godis. Java ungdomscenter har precis öppnat för dagen och vid kassan står fritidsledaren Christopher Hofverberg.

– Hit kommer unga för att hänga, snacka och ta en kopp kaffe. Många har det som sin naturliga mötesplats.

I verksamheten ryms allt från musikframträdanden till turneringar i tv-spel. En del samlas även upp här för att sminka sig och byta om innan de ska iväg på någon festlighet, berättar Christopher Hofverberg.

– Det blir som en förfest utan alkohol. Vi kan erbjuda en trygg samlingspunkt med bra vuxna.

På en stol vid bardisken sitter Markus Wallström, 20, från Lahäll och plinkar på en gitarr.

– Jag gillar de som jobbar här och det är trevligt att komma hit, säger han.

Han tycker det är bra att det finns fler saker för unga att göra än bara idrott.

– Det satsas mycket på konstgräsplaner och ishockeyrinkar. Jag skulle nog vilja ha mer av till exempel konserter och kultur.

Chanserna att få igenom sådana projekt har nyligen ökat. I kommunens nya satsning Ung fritid Live ska ungdomarna själva göra verklighet av sina idéer, berättar fritidsledaren Jörgen Oscarsson som är en av de drivande.

– Vi började så smått förra året med utgångspunkten att det inte är så mycket evenemang för unga i kommunen. Vi vill visa att det finns goda möjligheter att påverka och genomföra egna projekt.

Tanken är att ungdomarna själva ska stå för idéerna. Med stöd från fritidsledarna går det sedan att ordna exempelvis musikspelningar eller klubbkvällar.

För några veckor sedan startades en särskild arrangemangsgrupp. Än så länge består gruppen av åtta medlemmar men Jörgen Oscarsson hoppas på engagemang från fler.

– Det bygger på ungas vilja och initiativ. Vi kan hjälpa till med till exempel utrustning, lokal och planering.

Några extra pengar finns inte i satsningen. Tanken är att ordinarie budget ska räcka men däremot uppmuntras ungdomarna att söka sponsorer och olika kulturbidrag.

Fakta

Så många besökte fritidsgårdarna:

År 2012 2013 2014 2015

Myran 4 903 5 433 7 809 6678

Java 10 798 7 896 11 648 8378

Hermelinen 5 866 4 946 8 326 9413

Gribby gård 9 392 6 514 3 123 7322