Unga ska få hjälp på nytt center

Var fjärde ungdom mår psykiskt dåligt. Nu finns hjälp att hitta i Stadsmissionens nya center Ung hälsa.

I förra veckan invigdes Stadsmissionens nya ungdomscentrum i lokalerna på Fleminggatan 113. Nu är ungdomsmottagningen, terapi­center för unga och terapicenter för unga män samlade under ett tak.

– Det är svårt för unga att få hjälp i vuxenpsykiatrin och det finns många hinder att ta sig över. Det måste vara enklare för unga att få hjälp, säger ­Sussa Johnsen verksamhetschef på Ung hälsa.

Och det är hjälp som kan behövas. För enligt en ny undersökning från Stadsmissionen, där 1 000 unga svenskar deltagit, mår var fjärde svensk i åldern 18–25 psykiskt dåligt.

– Det är svårt för ungdomar att skaffa jobb och bostad. Det krävs vassa och stora armbågar i dagens samhälle och alla klarar inte av det, säger Sussa Johnsen.

I lokalerna på Fleminggatan samlas barnmorskor, kuratorer, läkare och psykoterapeuter. Tillsammans ska de finnas där för att möta ungdomar upp till 26 år som på olika sätt mår dåligt och som vill ha hjälp.

– Till ungdomsmottagningen är det bara att stå på dörren. Sedan kan man ringa om man vill ha terapihjälp, och så får man ställa sig i kö för att få personlig terapi, säger Sussa Johnsen.

Besök på ungdomsmottagningen är gratis. För ett terapitillfälle kostar det 75 kronor om man har tagit studenten. Har man inga pengar är dock även terapin gratis.

Kungsholmen I förra veckan invigde Drottning Silvia om- och nybyggda Stockholms sjukhem på Mariebergsgatan. I den 20 000 kvadratmeter stora bygganden finns nu i stället för de slitna sjuklägenheterna, 99 nya lägenheter, bibliotek, spa, restaurang och växthus med en sinnenas trädgård.

Stockholms sjukhem är ett privat sjukhus och sjukhem för äldre och dementa som ägs och drivs av en stiftelse grundad 1867.

Det krävs vassa och stora armbågar i dagens samhälle och alla klarar inte av det.

Drottningen invigde nya Stockholms Sjukhem

Hellre t-bana än förbifart

Kungsholmen 61 procent av stockholmarna föredrar en utbyggnad av pendeltåg och tunnelbana framför Förbifart Stockholm enligt en ny undersökning av Demoskop.

Det är en ökning med tio procentenheter sedan 2010.

– En majoritet av stockholmarna vill inte ha Förbifarten. Vi borde i stället satsa på mer tunnelbana och bättre kollektivtrafik, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd.

Förbifarten beräknas kosta cirka 28 miljarder, varav 80 procent finansieras av trängselskatt och 20 procent av staten. Vinsten ska framförallt bli snabbare resor och transporter.