Unga ska skyddas från Fridhemsplan

Allt fler ungdomar samlas kring Fridhemsplan, en plats som av ungdomsjouren klassat som en riskmiljö. Fler vuxna ska nu göra platsen tryggare.

Stockholms stads ungdomsjour har tidigare kartlagt både Sergels torg, Slussen och Gullmarsplan som riskmiljöer för ungdomar, där de lätt kommer i kontakt med alkohol, narkotika och kriminella äldre.

Nu är även Fridhemsplan utsedd till en sådan hot-spot, där Ungdomsjouren ska vistas för att hålla koll och kunna vara en mellanhand mellan föräldrar, socialtjänst och Stockholms ungdomar.

– Fridhemsplan är en riskzon och det blir problem när ung­domar som har ett riskfyllt beteende samlas i de här miljöerna med många lockelser. Vi är experter på att se dem som riskerar att fastna och vissa ungdomar har vi uppdrag att hålla koll efter, säger Mikael Jeppson, sektionschef på ungdomsjouren.

Och det är inte bara Kungsholmsungdomar som hänger här.

– Barn och ungdomar i dag är väldigt mobila och reser mycket mer i staden än tidigare. Under vår och sommar vistas många ungdomar här innan de tar sig ner till Rålis eller Kristinebergsklipporna.

Här finns även många krogar som har 18-årsgräns och ett nattöppet McDonalds där många samlas.

– Framöver kommer vi att finnas och jobba kring Fridhemsplan, framförallt under eftermiddagar och kvällar, för att hitta de ungdomar som riskerar att etablera sig här. Vi kommer också att utveckla vårt samarbete med polisen och fältassistenterna.

Sopstation i Broparken flyttas

Stora Essingen En Essingebo som i april skrev ett ambitiöst medborgarförslag på hur Broparken skulle kunna bli mer attraktiv har nu fått visst gehör.

Bland annat utreder stadsdelsförvaltningen nu en alternativ plats för den sopkomprimator som står i parken. En ny plats för den skulle kunna bli på en yta intill Hjalmar Söderbergs väg i Kristineberg, föreslår stadsdelen.