Unga sommarjobbar med att starta eget

Drömmer du om ett annorlunda sommarjobb där du är din egen chef?

För andra året i rad erbjuder kommunen 15 unga möjligheten att starta eget företag i sommar.

– De flesta som söker har en idé från början. Det är ett fritt och självständigt jobb och de tycker det är spännande, säger Malin Eklund, på kommunens utbildnings- och verksamhetskontor.

Hemmagjorda smycken, fikaförsäljning, trubadursång och porträttfotografering. Det är några exempel på affärsidéer som ungdomar drömmer om att förverkliga.

Genom ”Roligaste sommarjobbet” som arrangeras i ett tjugotal kommuner finns nu en möjlighet att bli entreprenör och tjäna pengar på en egen idé.

Varje deltagare får ett startbidrag på 2 000 kronor och första veckan består av kurser och utbildning i företagande och ekonomi. Sedan gäller det att få pengarna att växa och tjäna ihop till sin lön.

Redan i fjol testade Sollentuna konceptet och då fick man in 42 ansökningar. Det handlade om allt från att tvätta bilar till att klippa gräsmattor eller göra en studiehandledningsbok för gymnasiet.

– Det slog väl ut. Det var väldigt positiva reaktioner från ungdomarna, de får ingen lön utan bara ett startkapital för sin idé och sedan ska de få den att växa, säger Malin Eklund.

Sollentuna kommun samarbetar med företaget Indivator som står bakom konceptet ”Roligaste sommarjobbet”.

Det har bara kommit in fem ansökningar hittills men Malin Green, projektledare på företaget, säger att man precis börjat gå ut med informationen.

– Det är aldrig några problem att fylla platserna, säger hon.

Även när programmet startat finns det alltid några som hoppar av.

– Men vi är väldigt noga med att prata med alla vi väljer ut så de vet vad de ger sig in i, att det är mycket jobb och ansvar. Vi har en kick-off-vecka där deltagarna får utveckla sina idéer. Jag har aldrig hört att någon har hoppat av för att de tyckt att det varit för mycket, säger Malin Green.

Fakta

1 200 ungdomar sökte till programmet i fjol

Programmet börjar den 29 juni och pågår under fyra veckor.

Alla mellan 16 och 19 år kan söka en plats och ansökan görs via hemsidan roligastesommarjobbet.se

I Sollentuna är det 15 unga som får chansen att vara med.

I fjol deltog 19 kommuner och cirka 600 ungdomar i ”Roligaste sommarjobbet”.

Totalt sökte över 1 200 ungdomar till programmet i fjol.

Källa: Indivator/Sollentuna kommun