Min lokala hjälte

Unga sommarjobbare spelar för äldre och flyktingar

Elever spelar på Musikskolans dag. I sommar kommer sju unga Lidingöbor musicera på äldre- och flyktingboenden i ett projekt som drivs av Musikskolan.
Elever spelar på Musikskolans dag. I sommar kommer sju unga Lidingöbor musicera på äldre- och flyktingboenden i ett projekt som drivs av Musikskolan.
Imorgon är det premiärdags för unga sommarjobbare att spela för äldre och flyktingar i ett projekt som drivs av musikskolan.

- På sommaren blir det så att äldre blir kvar på ön, vi tänkte att det skulle vara en trevlig sak att unga spelar för äldre, säger Lena Söderström, musikskolans chef.

Sju unga mellan femton och nitton år, hälften killar och hälften tjejer, har fått uppdraget att bilda en musikgrupp som kommer att turnera runt på Lidingö de kommande dagarna. Ensemblen kommer bland annat att spela på äldreboenden som Siggebygården, Baggebygården och Silverhöjden men även på två flyktingboenden. Sammanlagt handlar det om 14 spelningar totalt.

– Tanken är att det ska betyda nåt för Lidingös invånare. På sommaren blir det så att äldre blir kvar på ön, vi tänkte att det skulle vara en trevlig sak att unga spelar för äldre och att ungdomarna får möjlighet att utvecklas musikaliskt genom att skapa musik tillsammans utifrån olika instrument och musikval, säger Lena Söderström.

Inför projektet har de unga musikerna fått i uppdrag att intervjua sina mor- och farföräldrar för att hamna rätt i musikval.

– De har snappat upp gamla slagdängor som de sedan blandar med låtar som ligger dem varmt om hjärtat och så försöker de göra en mix av det.

För jobbet, där allt från en två dagar lång repetition till roddning av musikintrument ingår, får sommarjobbarna 85 kronor i timmen enligt taxan för kommunala sommarjobb. Musikskolan driver projektet men det sponsras av en privat stiftelse.

– Vi har själva inte budget att skapa sommarjobb, den privata stiftelsen har gjort det möjligt för de unga att få betalt, säger musikskolans chef.

Hur har det fungerat hittills?

– Hittills har de repat och det har funkat bra. I morgon börjar de framträda, säger Lena Söderström.

I musikprogrammet kommer hela ensemblen spela tillsammans vissa låtar medan andra låtar spelas av några få. Instrument som kommer att användas är piano, trummor, bas, gitarr, flöjt och fiol.

Onsdag förmiddag är det dags för musikgruppen att först träffas på Elverket för att sedan åka vidare till första giget som inleds på Tor seniorboende. Blir det vackert väder förflyttas spelningen ut till innergården på boendet.