Unga står för allt fler av inbrotten

I området Hjulsta Backar greps två unga personer för inbrottsförsök förra veckan.
I området Hjulsta Backar greps två unga personer för inbrottsförsök förra veckan.
Många av inbrottstjuvarna i Rinkeby-Tensta är bara barn.

Under hösten begicks hälften av alla inbrott och inbrottsförsök av ungdomar under 18 år.

Polisen har flera fall där gärningsmännen varit så unga som 14 år.

Under hösten har polisen i Rinkeby–Tensta märkt att de gripna inbrottstjuvarna är yngre än normalt.

Polisen oroar sig för en dominoeffekt när ungdomarna följer sina kompisars exempel och halkar in på en brottslig bana.

– Farhågan är att det är äldre som uppmanar sina yngre kamrater att begå brotten och sedan tar hand om hela, eller delar av stöldgodset, säger Fredrik Gårdare, chef för inbrottssatsningen i Västerort när han möter Lokaltidningen Mitt i vid Hjulsta Backar. Det är ett område som fick besök av unga inbrottstjuvar förra veckan.

Tillvägagångssätten vid inbrotten skiljer sig ofta när det handlar om unga gärningsmän.

– Yngre personer vänder upp och ner på bostaden i sin jakt på värdesaker. Äldre vet generellt sett oftare var de ska leta. De yngre stjäl även i högre grad saker som tv-spel och alkohol.

Men det är fortfarande guld, kontanter, pass och elektronik som är de mest eftertraktade bytena. Skillnaden mellan de yngre och de äldre är även att de yngre nästan uteslutande bor i närområdet och att de flyr från brottsplatsen till fots.

Även flickor blandas in i brottsligheten. De tenderar dock att snarare begå häleribrott då de tar emot stöldgods som presenter eller hjälper till att förvara stöldgods i sitt hem.

– Det är ovanligt att unga tjejer begår inbrotten, även om det förekommer. Däremot ser vi att de i samband med inbrotten skickas fram för att knacka på och kolla av läget eftersom de ofta väcker mindre uppmärksamhet, säger Fredrik Gårdare.

De flesta av inbrotten sker dagtid och Fredrik Gårdare understryker skolans del i ansvaret för att förebygga den här typen av brottslighet.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om satsningen mot bostadsinbrott som polisen i Södra Järva gjort sedan 1 mars 2012. I det stora hela går satsningen åt rätt håll, enligt Fredrik Gårdare.

– Från att ha haft en 30- procentig ökning av bostadsinbrott per år de senaste fem åren har vi lyckats bryta trenden och vi har nu fått ner bostadsinbrotten fem procent.

Men i oktober märkte man att trenden med unga inbrottstjuvar i stället ökade. En person som är under 18 år och grips för inbrott eller försök till inbrott hamnar nästan uteslutande i socialtjänstens vård.

Magdalena el-Sayed, samordnare på sociala insatsgrupper på ungdomsenheten, berättar att det alltid görs individuella be- dömningar av varje enskild ungdom.

Om ungdomen är aktuell för en social insatsgrupp läggs en åtgärdsplan upp.

Genom intensivt stöd från socialtjänsten, en kontaktpolis, skolan och fältarbetare ska ungdomarna hjälpas ur brottsligheten.

I den ideella föreningen X-cons hjälper före detta kriminella varandra att komma på rätt spår.

Ricjard Zamani är ordförande för X-cons i Rinkeby och jobbar för att nå ut till ungdomar.

– Många ungdomar känner sig rastlösa och har ingen struktur i livet. De är vilsna och har svårt att få det att fungera i skolan och hemma. Det är lätt att man faller in på samma bana som sina vänner om de börjar begår brott, säger han.

Genom X-cons jobbar han nu för att ge sysselsättning och en andra chans till ungdomar som varit involverade i brottslig verksamhet.

– Ungdomarna får gå en introduktion i sex veckor där de får träffa coacher och hjälp att komma tillbaka på banan. Sedan får de komma ut på praktik i två månader. Klarar de av det så får de tillsvidareanställning, berättar han.

X-cons samarbetar med nio större företag i sin kamp för att hjälpa ungdomar bort från kriminaliteten.

Fakta

Unga brottslingar