ANNONS

Unga stjärnor föds på skolscenen

Denise Davidsson och Emma Eklund presenterar föreställningen.
Denise Davidsson och Emma Eklund presenterar föreställningen.
Oskar Johansson Staaf i sin roll i "Alice tillbaka från underlandet".
Oskar Johansson Staaf i sin roll i "Alice tillbaka från underlandet".
Skådespelartalangerna på Farstavikens skola Ekedal är många. Det visade eleverna prov på när de satte upp sina egenskrivna pjäser på Gustavsbergsteatern.

– Vi har gjort allt själva, säger Elsa Larsson.
ANNONS

Vänskap, mobbning, homosexualitet och våld. Inget ämne är för stort för femmorna på Farstaviken/Ekedals skola. I flera månader har eleverna förberett sig inför föreställningen som hölls inför familj och vänner på Gustavsbergsteatern i torsdags kväll.

Tillsammans satte klasserna upp tolv korta pjäser och har ansvarat för allt från manusskrivande till smink, kläder och pr.

– Vi har gjort allt själva och vi har alla har lärt oss mycket. Det är mycket ansvar att göra en teaterproduktion och jag tror att det är bra att lära sig att ta ansvar. Man kan växa som person, säger Elsa Larsson.

Hennes och vännernas pjäs heter Anden i Glaset och handlar om ett tjejgäng som en kväll utforskar det övernaturliga. Men en av vännerna törs inte vara med.

– Då börjar de andra att tracka henne. Senare säger anden att tjejerna inte är ensamma i rummet och plötsligt försvinner tjejen som inte tordes vara med. Då blir den elaka tjejen rädd och ledsen för att hon var elak och budskapet är att mobbare inte är så tuffa som de verkar, säger Elsa Larsson.

12-åringen är, trots sin ålder, ingen nybörjare på scenen. Tvärtom har hon spelat teater i fem år och trivs som fisken i vattnet när talangen också får visas upp under skoltid.

– Det är roligt med teater för man får utlopp för alla sina känslor, säger hon.

Klasskompisen Tyra Bergmar håller med om att det har varit kul att själv få bestämma över produktionen. Hon siktar dock inte på att bli skådespelare i framtiden.

– Nej, jag vill bli arkitekt. Det här gör jag för att det är roligt, säger hon.

ANNONS

Bakom eleverna står lärarna och peppar. En av dem är Maria Sundqvist. Hon ser helt andra elever nu än när projektet startade, berättar hon.

– De har vuxit något otroligt av det här. Det har varit jättehäftigt att se, säger hon.