ANNONS

Unga stockholmare frestade att ta lån under sommaren

Männ
Männ
Många svenskar kan tänka sig att ta ett lån under semestern, och det är framförallt unga storstadsbor som överväger att låna under semestern.
ANNONS

Svenskar blir allt mer benägna att låna pengar till semestrar och renoveringar. Det visar företaget Emrics lånebarometer som gjort en undersökning om svenskars attityd till lån. En femtedel av alla storstadsbor överväger att ta ett lån under sommaren. På landsorten är det annorlunda, där överväger bara 13 procent att ta ett lån. Det är framförallt yngre människor som funderar på att täcka upp sina kostnader genom att låna.

– Det har skett en stor skillnad sedan förra året för vad är benägen att låna till. Nu är det fler som överväger att ta ett lån till renoveringar och det har att göra med amorteringskravet. Förra året fanns den stor osäkerhet och diskussion om de nya reglerna kring amorteringskravet, men nu vet människor vad som gäller och kan fatta beslut, säger Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tycker att attityderna har förändrats för mycket i en alltför tolerant riktning.

– Många skuldsätter sig i samband med att de köper en bostad och accepterar att de kanske aldrig kommer att kunna betala tillbaka lånet. Därför tycker många att det inte spelar någon roll om de skuldsätter sig lite mer, och lånar lite extra till konsumtion. Men man måste dra en tydlig linje med att låna till investeringar och låna till konsumtion.

Hur ser du på att människor är mer benägna att låna till exempelvis semesterresor?

– Man ska inte moralisera kring lån när det gäller bostäder och likande. Men en resa kan man inte ens med bästa vilja kalla för en investering och ingenting man ska låna till.

Jens Magnusson ser också att unga ofta har kunskapsbrister när det gäller lån.

– Unga har inte alltid så bra koll när det kommer till räntor och vad saker och ting kostar med avbetalningar jämfört om man köper det kontant. Finansinspektionen har gjort undersökningar som visar på det, men det är också frågan om attityder. Man tycker att det är mer okej att låna till konsumtion än tidigare och det är oroande.

ANNONS