Unga sysslolösa får ett ställe att gå till

Är du mellan 16 och 19 år och varken går i skolan eller har jobb? Är du trött på alla krav, men vill ändå ha något att göra på dagarna? Då är du välkommen till Åsögatan 115.

Där har nämligen stadens nya öppna verksamhet Aim öppnat, som en del av arbetet för att minska ungdomsarbetslösheten och få fler unga att slutföra sina gymnasiestudier. Men till skillnad från riktade insatser som Jobbtorg är det här en plats dit unga kan komma och bara vara, samtidigt som de erbjuds stöd.

– Det ska vara avmyndighetifierat. Kom hit på fikacoachning, men du behöver varken fika eller bli coachad om du inte vill, säger samordnaren Karin Tillhagen, som tycker att det är dumt att många har bilden av att ”allt är kört” bara för att man inte har gått gymnasiet.

19-åriga Annie Helin hoppade av skolan för tre år sedan och önskar att en sådan här plats hade funnits då.

– Det skulle ha underlättat mycket för mig, man känner sig så ensam när alla andra kompisar går i skolan. Aim är bästa stället, de är så snälla där, säger Annie, som via Jobbtorg har fått ungdomsanställning som fritidsledare.

På Åsögatan i det gamla huset mitt emot biograf Victoria sitter nu såväl coacher som studie- och yrkesvägledare. De fasta aktiviteterna är få, i stället är det ungdomarna som styr vad som händer.

– Vi kan hjälpa till med att ordna praktikplatser, träna på att skriva cv eller gå på studiebesök hos någon som själv hoppade av skolan men nu har ett väldigt bra jobb. Hit kan man komma inspringande utan att boka tid och skrika ”jag har fått en intervju, jag behöver intervjuträning nu!”, berättar Karin Tillhagen.

Stockholms stad är enligt skollagen skyldig att söka upp de ungdomar som är mellan 16 och 19 år och som varken har jobb eller studerar, för att erbjuda stöd och insatser.

Omkring 100 ungdomar är inskrivna varje månad, men uppskattningsvis ytterligare 200–300 går sysslolösa.

De är välkomna till Aim för att få rutiner och social träning – eller bara någonstans att vara.

– Kom som du är, så tar vi det därifrån. Eller ring och bolla med oss, säger Karin Tillhagen.

Fakta

350 unga går sysslolösa

35 000 unga mellan 16–19 år är skrivna i Stockholm.

3 500 av dem går inte i skolan.

350 uppskattas vara sysslolösa. Övriga pluggar utomlands, är föräldralediga, sjukskrivna, har praktik, jobbar, etc.

Den nya verksamheten Aim på Södermalm är öppen för drop in-besök tisdag till torsdag 13-15. Övriga tider ordnas aktiviteter eller enskilda samtal.

Källa: Stockholms stad