Unga tände eld och kastade sten

– Det ser sorgligt ut, säger skolands administrativa chef Kari-Pekka Santala.
– Det ser sorgligt ut, säger skolands administrativa chef Kari-Pekka Santala.
En eldhärjad skola, förstörda bilar och tretton gripna ungdomar är resultatet efter förra veckans kravaller i Tensta.

I söndags var det dags igen, den här gången i Rinkeby. Två unga greps.

– Det här är ett symptom, inte själva sjukdomen, säger ungdomsledaren Guleed Mohamed.

Kontrasten är slående när Lokaltidningen Mitt i besöker den brandhärjade Bussenhusskolan i Tensta. Bakom en utbränd korridor står en dörr öppen in till ett oskadat klassrum. Det hänger ballonger i taket och från fönstret tittar solen in. Om inte den starka lukten av rök stuckit i näsan skulle allt ha varit som vanligt.

Administrativa chefen Kari-Pekka Santala berättar att branden troligtvis anlagts inifrån. Någon har brutit sig in och tänt eld på kopieringspapper.

– Det ser sorgligt ut. Men man måste tänka på att det är områdets problem och inget personligt mot skolan. Det är ungdomar vid sidan av samhället.

Redan på natten mellan måndagen och tisdagen brann det i ett garage på Hyppingeplan. Fyra bilar blev, enligt polisen, totalt utbrända. På onsdagsnatten brakade det sedan loss på allvar. Ett 30-tal ungdomar tände dels eld på Bussenhusskolan, dels på bilar och andra byggnader i området. När polispatruller kom till platsen utsattes de för stenkastning. Hela 21 polispatruller ryckte ut och sju personer greps under natten.

I torsdags kväll greps ytterligare fyra ungdomar med så kallade molotovcoctails. De misstänks nu för förberedelse till mordbrand.

– Nu arbetar vi med en väl tilltagen polisresurs och hög synlighet i området, säger närpolischefen Erik Åkelund.

Trots det blossade oroligheter upp igen. I Rinkeby sattes en byggnad vid Kvarnbyskolan i brand i söndags kväll. När polisen kom dit möttes de av stenkastande ungdomar. Två unga greps.

Vad beror det här på?

– Jag har hört att de varit irriterade över att vi kontrollerar så många mopeder. Men vi kommer inte att minska det arbetet.

Samtidigt menar Erik Åkelund att det är vanskligt att prata om orsaker.

– Det finns ingen logisk förklaring. Några av dem vi gripit är unga vi arbetat nära tidigare och som vi haft förtroende för.

En bit bort står fritidsledaren Shamima Ahmed som arbetat på skolan i 11 år.

– Jag är riktigt ledsen, säger Shamima.

Redan i fredags var fritids i gång och igår hölls lektioner för skol-eleverna i fritidshemmet, gymnastiksalen och matsalen. Efter terminsslutet är det sedan länge planerat att SFI ska ta över lokalerna i den brandhärjade skolbyggnaden.

– Det kommer att fungera. Det är bara tre veckor kvar av terminen och vi kommer att ha en hel del utflykter, säger chefen Kari-Pekka Santala.

Guleed Mohamed är ungdomsledare i Tensta. Han anser att fokus ofta hamnar fel i diskussionerna om upploppen i området.

– Bränder är inte det största problemet vi har i Tensta. Det är arbetslösheten och sådant. Det här är ett symptom, inte själva sjukdomen, säger han.

Han menar att det som hände förra veckan beror på en rad samverkande faktorer. Dels får ungdomarna direkt en belöning när de ser vad de gjort i webbtidningarna, dels provocerades vissa av att bli visiterade av utkommenderade poliser som inte kommer från närområdet. Samtidigt betonar han att det bara är en liten klick som utför gärningarna.

– Vi behöver fler närpoliser som känner ungdomarna. Alla måste dra åt samma håll. Man behöver fortsätta satsningen på sommarjobb från stadsdelen. Samtidigt har man jobbat mycket med den lilla klick som hamnat snett. Man borde kanske belöna dem som sköter sig i stället.