ANNONS

Unga testar livet som reklamare

Postit-lapparna – mängder av dem – hade en stor roll i Johanna Johanssons, Melissa Johanssons, Ali Al-Mehdawis och Josefs Trabelsis arbete med att få fler tjejer att komma till fritidsgårdarna i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.
Postit-lapparna – mängder av dem – hade en stor roll i Johanna Johanssons, Melissa Johanssons, Ali Al-Mehdawis och Josefs Trabelsis arbete med att få fler tjejer att komma till fritidsgårdarna i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.
Andra krattar löv och tar hand om dagisbarn på sommarjobbet.

Men 300 stockholmsungdomar fick chansen att bli reklammakare på creddiga byråer i innerstan.
ANNONS

Stureplan. Därinne: en grupp ungdomar mellan 16 och 19 år som ska förändra sin stadsdel.

Här har ungdomar från olika delar av stan fått jobba med kommunikation under tre sommarveckor. Projektet bekostas av de stadsdelarna och sker i samarbete med en rad reklambyråer.

– Vi har jobbat i snart tre veckor på byrån Great Works, säger Melissa Johansson som är en av ungdomarna.

Varje grupp har fått en uppgift att lösa av sin stadsdel. Hur får man exempelvis fler ungdomar att skicka in medborgarförslag? Melissa Johanssons grupp är från Årsta-Enskede-Vantör. De har fått i uppdrag att få fler tjejer att besöka stadsdelens fritidsgårdar.

– Vi började med en veckas research, sedan en kreativ vecka och sedan har vi satt ihop en presentation. Nu har vi en jättebra idé som vi ska presentera, säger hon.

Idén är fortfarande hemlig, men gruppen har gott självförtroende.

– Jag tror inte det finns någon idé som liknar vår, säger Melissa Johansson.

Linus Larsson från Great Works har handlett gruppen. Han tror att flera av ungdomarna kan ha en framtid i reklambranschen

– Det tror jag absolut. De har alla möjligheter om de vill. De är riktigt initiativrika och har bara väldigt sällan behövt en knuff i rätt riktning, säger han.

ANNONS

Projektet startade förra sommaren men i betydligt mindra skala då drygt 50 ungdomar fick arbeta på reklambyrå. I år har hela 300 fått chansen. Ett av de uttalade målen från byråernas sida är att få in fler perspektiv i branschen. Ytterstadsungdomar som aldrig satt sin fot på ett innerstadskontor kan bidra med nya idéer och vice versa.

– Jag tycker att det är ett jättekul initiativ som branschen verkligen behöver. Det är också roligt att se deras utveckling. På slutet har jag knappt behöva komma in i rummet, säger Linus Larsson.

Arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är också nöjd med projektet.

– Det här är ett initiativ från branschen vilket är jättekul.

Ska inte ungdomar lära sig att kratta löv och slita på sina sommarjobb?

– Det är klart att det är lite lättare att smita ifrån på ett sånt här jobb. Å andra sidan blir det smärtsamt på den stora presentationen om man inte förberett sig, säger Emilia Bjuggren.

Fakta

Fler otraditionella sommarjobb

Stoppa langning:

Under tre veckor har ungdomar fått jobba med kampanjen ”Hej då alkoholskador” som ska minska langningen till minderåriga.

Summer Business Challenge:

25 ungdomar har under sommaren fått bli entreprenörer och har fått lära sig att utveckla en affärsidé och starta eget företag.

Ungdomskommissionen:

Under tre veckor har en rad ungdomar i Stockholm fått arbeta med samhällsfrågor under namnet ”Ungdomskommissionen”. Där har de fått komma med förslag om hur man kan förbättra respektive stadsdel.

Kulturarbetare:

Vissa ungdomar har fått jobba med olika former av evenemang och projekt i kulturområdet. Det kan handa om att vara funktionär vid ett evenemang eller att uppträda i exempelvis en dansgrupp.

Källa: Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.