Unga tjuvfiskare togs på bar gärning

Gråviken börjar bli en allt mer populär plats för fiskare. Men det är förbjudet att fiska där under en stor del av året. Nyligen togs två tjuvfiskare på bar gärning.

Björn Norström, fisketillsynsman vid Lidingö stad, kontrollerar att det inte förekommer något tjuvfiske i Lidingö stads vatten.

Under de senaste åren har han dock märkt att antal fiskare som letat sig ut till Gråviken har ökat. Trots att det är förbjudet att fiska där från första april till sista oktober dyker det med jämna mellanrum upp fiskare på platsen.

– När jag träffar på folk vid Gråviken brukar jag gå efter den mjuka linjen. Jag berättar att det är förbjudet att fiska där och jag säger att om jag ser dem fiska här en gång till så tar jag deras fiskegrejer, säger han.

För ett par veckor tog han två unga grabbar på bar gärning med att stå och fiska med spinnspö. Eftersom han träffat på dem tidigare beslagtog han deras utrustning.

– Grabbarna hade inte tänkt igenom vad de höll på med. De fick gå därifrån utan sina fiskespön, säger han.

Både Lokaltidningen Mitt i Lidingö och Lidingö tidning har tidigare skrivit om hur tjuvfiskare gäckat honom med att lägga ut nät i Kyrkviken och Hustegafjärden. I över ett år hade han spanat efter dessa tjuvfiskare och han hade sett deras båt ligga förtöjd i fjärden nedanför Ekholmsnäsbacken. I vintras beslagtog han ett fiskenät i Kyrkviken, men nätfisket fortsatte.

För en dryg månad sedan gjorde Björn Norström ett ännu större beslag. Tjuvfiskarna hade lagt ut ett långt fiskenät i Hustegafjärden.

– Jag åkte ut och drog upp nätet som de hade lagt ut. Nätet visade sig vara 130 meter långt, ett sådant som används av professionella fiskare. Nätet är säkert värt närmare 15 000 kronor. Efter att jag beslagtog nätet har jag inte märkt av något mer tjuvfiske där. De måste ha flyttat bort till någon annan plats, säger han.

För närvarande känner han inte till någon mer plats på Lidingös vatten där det förekommer nätfiske.

Han får även hjälp av Kustbevakningen.

– De kontrollerar att det inte sker något tjuvfiske med nät runt Lidingös kuster, säger Björn Nordström.

Fakta

Fiskeförbud

Gråviken är en viktig plats för vissa fåglar och därför är det förbjudet att fiska och färdas med båt där under perioden första april till sista oktober.

Motorbåtar är förbjudna i viken under hela året.

I övrigt är det tillåtet att fiska med kastspö och metspö runt hela Lidingö.

För nätfiske krävs tillstånd från Lidingö stad, som äger vattnet.

Källa: www.lidingo.se