Min lokala hjälte

Unga tvingades att råna mataffär

Två tonåringar misshandlades och krävdes på betalning för att de sålt narkotika.

När de inte kunde få fram pengarna tvingades de att råna en mataffär i Sollentuna.

I början av hösten blev två 19-åringar i Sollentuna anklagade av okända män för att ha sålt narkotika på deras område. Männen menade att de stod i skuld till dem och skulle betala 4 000 kronor.

19-åringarna har i förhör berättat att de förgäves försökte få tag på pengarna, bland annat genom sms-lån. De ska också ha frågat den enes mormor om hon kunde hjälpa till.

När de senare stötte på männen ska de ha blivit nertvingade i en källare och misshandlade. Männen menade att 19-åringarna skulle begå ett rån för att betala skulden och försåg dem med vapen och kläder.

– De blev utsatta för kraftiga hot, bland annat med en pistol mot tinningen, säger försvarsadvokaten Gösta Bergman.

När 19-åringarna begett sig till affären och gömde sig för att planera rånet passerade en polisbil två gånger innan de gick in i butiken, hotade kassörskan och försvann därifrån med 4 700 kronor.

Tonåringarna medgav för Attunda tingsrätt att de begått rånet, men hävdade att de handlat i nöd på grund av hoten och misshandeln av männen.

Rätten skriver i sin dom att de vanligtvis inte brukar bry sig om liknande ”rövarhistorier”, men att 19-åringarna berättelse ”något överraskande” har hög trovärdighet. Bland annat greps en av 19-åringarna direkt efter rånet. Han häktades även snart därefter. Trots att tonåringarna alltså inte har kunnat prata med varandra har de gett samstämmiga bilder av händelsen.

Tingsrätten medger att de befann sig i en nödsituation, men pekar på att 19-åringarna kunde ha påkallat hjälp, till exempel då polisbilen passerade.

Rätten menar därför att tonåringarna är skyldiga till rån, men mildrar straffet betydligt.

En av 19-åringarna döms till skyddstillsyn. Den andra, som tidigare är dömd för tre olika rån, får fängelse i sex månader. Hans advokat Gösta Bergman delar inte rättens bedömning.

– Det är en ovanlig historia och jag tycker inte att han fick fullt gehör för den här besvärliga situationen han befann sig. Jag har överklagat domen, säger han.

Lokaltidningen Mitt har sökt åklagaren.