Lärlingsjobbet blev en vändpunkt för Sara

Det var Sara Aus pappa som tipsade henne om att starta på Kulturhantverket. Snart är det dags att söka jobb.
Det var Sara Aus pappa som tipsade henne om att starta på Kulturhantverket. Snart är det dags att söka jobb.
Att varken jobba eller studera kan bli en påfrestning för unga vuxna.

För Sara Aus blev snabbutbildningen till målarlärling en vändpunkt.

Sara Aus, 24, stryker koncentrerat den stora penseln över korridorväggen i ett av vandrarhemmet Lilla Tyresös byggnader. Hon och ett tiotal andra kurskamrater på Kulturhantverket har de senaste veckorna gett flera ytskikt i de historiska byggnaderna ny fräsch färg.

Nästa vecka väntar praktik.

För Sara Aus är Kulturhantverkets snabbingång till målaryrket en chans till en första utbildning, och ett jobb där hon kan tjäna egna pengar.

– Den här utbildningen är bra för man behöver inte gymnasiebetyg för att komma in. Det handlar bara om att vilja och att vara där. Att inte göra något är inget man direkt strävar efter. Det är inte bra för psyket, säger hon.

Kulturhantverket, som är en kommunal verksamhet för ungdomar mellan 17 och 24 år, startade förra läsåret med cirka 15 elever. I år har man ungefär lika många.

Tanken är att ungdomarna efter 40 veckors utbildning ska ha kommit en bit på vägen som målar- eller bygglärling. Hittills har åtta av dem fått anställning och till våren väntas ännu fler få jobb, enligt läraren Jörgen Arnstad.

I Haninge räknade man förra året med att det i åldersgruppen 16-20 år fanns nära 200 unga personer som varken jobbade eller studerade. Av dem kom drygt hälften i någon form av aktivitet under året.

Enligt Andreas Schuber, chef för kommunens Navigatorcentrum, är det här jämförelsevis bra siffror. Bland 16-åringarna har kommunen koll på alla utom fem, bland 17-åringarna alla utom åtta. Förklaringen är, enligt Schuber, att Haninge tillhör de kommuner som tidigt börjat arbeta med det aktivitetsansvar som kommunerna är ålagda att ta.

– Tidigare hade kommunerna bara ett informationsansvar gentemot den här gruppen. Då fick man ett brev. Det får man nu också, men svarar man inte kan man bli uppringd och kontaktad på sociala medier. Vi åker till och med hem och knackar dörr för att erbjuda insatser, säger han.

Vad tycker tonåringarna om det?

– Många blir faktiskt glada. Ju yngre de är desto lättare är det att få in dem i aktiviteter, säger Andreas Schuber.

För unga vuxna, de som är över 20 år, är kontrollen inte lika god. Tidigare år har Ungdomsteamet i Haninge fått drygt 300 ungdomar anvisade till sig. Förra året slutade siffran på 226. Under året har dock kommunen och arbetsförmedlingen fått statsbidrag för att gemensamt utöka arbetet med den äldre målgruppen i syfte att nå fler och minska ungdomsarbetslösheten.

Enligt Margareta Nylander på samordningsförbundet Östra Södertörn beror förra årets dipp bland annat på stor personalomsättning på arbetsförmedlingen i Haninge.

– Vi är ju ganska säkra på att gruppen inte minskat. Det kan ju förstås hända att de har fått hjälp av Arbetsförmedlingen, men vi jobbar ändå på att vända de här siffrorna. Det går ju också bra att söka sig direkt till våra team. Man måste inte gå via Arbetsförmedlingen, säger hon.

Fakta

Hit kan unga söka sig

Navigatorcentrum för dem upp till 20 år. Finns i Najadenhuset.

ALF – arbetslivsförberedande lightskola från fyra veckor upp till ett år, finns för dem upp till 20 år. Ligger under gymnasieskolan Riksäpplet.

Ungdomsteamet i Haninge erbjuder bland annat studievägledning, coachning, matchning till arbete, individuella stödsamtal, praktikplatser och utbildningar. För dem upp till 24 år.

Kulturhantverket – snabbtutbildning inom måleri och bygg för dem upp till 24 år.