Unga ville elda – fällde tiotal träd

Ungdomar som ville elda fällde tio träd på Kittelholmen.
Ungdomar som ville elda fällde tio träd på Kittelholmen.
Ett tiotal ungdomar togs på bar gärning efter att ha eldat, skräpat ner och fällt tio träd på Kittelholmen. Nu misstänks tre av dem för skadegörelse.

Strax före lunch förra fredagen larmades sjöpolisen till Kittelholmen i östra Tyresö, nära Vissvass. En man på holmen såg att ungdomarna sågat ner träd som de delvis eldat upp.

När polisen kom dit lämnade ungdomarna holmen i tre båtar som kördes åt olika håll, men polisen kunde stoppa en av dem.

I båten hittade poliserna en motorsåg. Tre unga män, varav två från Tyresö, greps och misstänks för skadegörelse. Det är oklart hur de ställer sig i skuldfrågan.

Strax efter att polisen och ungdomarna lämnat platsen tog Lokaltidningen Mitt i:s fotograf, Pekka Pääkkö en promenad på holmen där han lagt an med sin segelbåt.

– Det såg ut som en krigszon. De hade fällt åtta granar och två björkar. Matrester, plastförpackningar, ölflaskor och läskflaskor låg blandat på marken. Jag plockade upp allt och det blev fyra fulla plastpåsar, säger han.

Marken på Kittelholmen ägs av Tyresö kommun.

– Även om man inte får är det vanligt att man bryter grenar och kvistar för att elda, men att man tar med sig en motorsåg och fäller hela träd är ovanligt, säger Stefan Barthelson, verksamhetsansvarig Alby/friluft.

Enligt Pekka Pääkkö hade någon även sprejat symboler på en sten och en trädstam.