ANNONS

Unga vuxna får växa i Albys Hjärta

Victoria Escobar och Siduri Poli är medgrundare i Changers Hub.
Victoria Escobar och Siduri Poli är medgrundare i Changers Hub.
Victoria Escobar och Siduri Poli
Victoria Escobar och Siduri Poli
I det här rummet i Albys Hjärta tar ideérn form.
I det här rummet i Albys Hjärta tar ideérn form.
Victoria Escobar och Siduri Poli som driver Changers Hub i Albys Hjärta ger fler unga vuxna chansen att förverkliga sina mål.

De har också lyckats med utmaningen att locka fler kvinnor till verksamheten.
ANNONS

Victoria Escobar och Siduri Poli är medgrundare till initiativet Changers Hub, där unga innovatörer utvecklar och förverkligar sina idéer.

– Vi frågade oss vad vi själva och unga vuxna önskar sig och kom fram till att det är kunskap, inspiration och nätverk, säger Siduri Poli när Mitt i Botkyrka-Salem träffar dem i deras lokal i Albys Hjärta.

Sedan starten i höstas genomför Changers Hub bland annat idémöten, kurser och studiebesök, med målet att bygga nätverk där unga vuxna kan förverkliga sina idéer. Mycket handlar om att få hjälp att ta sin kreativitet och idé till nästa steg. Deltagare har redan gått vidare och startat egna företag efter att ha kommit i kontakt med satsningen.

– Här spelar det ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Det är framtidsvisionen som förenar oss, säger Siduri Poli,

I dag har Changers Hub runt 450 medlemmar. De har lyckats locka ungefär lika många kvinnor som män, vilket gör satsningen ovanligt lyckad – att få in unga kvinnor i verksamheterna för unga vuxna i Albys Hjärta och Ungdomens hus har visat sig vara en utmaning för kommunen. Trots målet på 30 procent kvinnor var bara runt var sjunde besökare kvinna under förra året.

Ulla Pålsson som är enhetschef för enhet unga vuxna berättar att man på flera sätt försöker förändra siffrorna. Man har provat med flera insatser, bland annat genom att öppna tidigare på Albys hjärta, och i regel kommer det fler kvinnor på kvällarna som är tillägnade tjejer.

Victoria Escobar och Siduri Poli berättar att deras aktiekurs ”Börshajen” består av övervägande kvinnor, och tror att mycket handlar om att erbjuda meningsfulla aktiviteter som är könsneutrala, samt att kursledaren själv är kvinna.

– Alla våra aktiviteter är anpassade för både tjejer och killar. Och vi ser till att hålla fördelningen jämn när vi väljer vilka som ska synas utåt; allt ifrån vilka föreläsare som vi boka till vilka nyckelpersoner som vi vill ha in i teamet. Även vi grundarna är två tjejer och två killar, säger Victoria Escobar.

Siduri Poli är övertygad om att Changers Hub kommer att fortsätta växa och bli en viktig plattform för ungdomar i och utanför Botkyrka. Nu smider gänget planerar på att etablera sig i andra stadsdelar.

ANNONS

– Vi vill demokratisera framgång och vi ser hur mycket det här gör för unga, och hur mycket det ger tillbaka till oss, säger Siduri Poli.

Hon skrattar när hon berättar att hon själv ville bli en ”business woman” i gymnasiet. Senare kom hon att förstå att det är just entreprenörskap hon vill arbeta med.

– Men jag fick ingen feedback från vare sig skolan eller omgivningen, jag tror det är en klassisk historia från orten. Man vet inte vart man ska ta vägen för att förverkliga sina idéer och därför behövs sådana här nätverk som stöttar och hjälper en vidare, säger Siduri Poli.

Fakta

Changers Hub vänder sig till ungdomar både i och utanför Botkyrka. Målet är att skapa bättre förutsättningar för unga vuxna att uppnå sin fulla potential.

De håller bland annat kurser i entreprenörskap, ekonomi, idécoachning, seminarium med inspirerande förebilder och studiebesök hos ”hajpade företag” runt om i Stockholm,

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.