Ungas rättigheter står i fokus

Förra året lockade Stockholm folk festival en publik på 14 000 personer. I år hoppas man slå det rekordet.
Förra året lockade Stockholm folk festival en publik på 14 000 personer. I år hoppas man slå det rekordet.
Nu på torsdag drar Stockholm folk festival på Hesselby slott igång igen för fjärde året i rad.

I år inleds festivalen med en dag som ska lyfta fram demokratin där även ungdomar ges en chans att ta en tydligare plats på festival­området.

När Tomas Ledin, en av inititaivtagarna till festivalen, drog igång festivalen 2012 ville han att alla skulle känna sig välkomna.

– All musik är välkommen här. Mig veterligen är det den enda festivalen i Sverige som är en enda blandning mellan festivalyra och spelmansstämma, säger Christina Glaeser, pressansvarig för Stockholm folk festival.

– Något man inte får missa är ju vårt stora allspel på lördag, noter finns att ladda ned från vår hemsida. Sedan tar man med sig sitt instrument och är med och spelar i en enda stor orkester samtidigt som vi står upp mot rasism.

På torsdag, dagen innan själva festivalen drar igång på riktigt, är festivalområdet öppet för alla. I år är det Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning som står som värd för den dagen.

Temat för dagen är demokrati med fokus på barn och ungas rättigheter och delaktighet.

En av de som är aktörer under dagen är Elsa Hammarberg, 18 år.

– Ungdomar behöver erfarenhet men om ingen är villig att ge oss den är det svårt att ta sig ­någonstans. Här ges vi en möjlighet att diskutera problemet sam­tidigt som vi kan ha roligt.

Elsa och hennes team ligger bakom programpunkten Unga drömmare, ett projekt hon velat göra länge. Nu har det blivit möjligt att genomföra, tack vare kulturstöd från staden.

– Unga drömmare är en grupp med passionerade ungdomar som verkligen brinner för det de gör, alltifrån att måla till att spela teater. Vi vågar stå upp för våra drömmar och vill nu inspirera andra att göra samma sak.

Anne-Kaisa Johansson, informatör på stadsdelsförvaltningen, ­säger att dagen är viktig.

– Vi talar om viktiga saker som demokrati och hur man kan påverka i sitt område där man bor fast under mer avslappnade former. Jag hoppas det blir en uppskattad dag.

Fakta

Det här händer på torsdag:

Parken utanför Hässelby slott öppnar klockan 12. Under dagen erbjuds flera aktiviteter, här är ett urval:

16:00 Trattgrammofondisko.

16:15 Demokratiakademin, en workshop om FN:s konvention om barns rättigheter.

17:30 Unga drömmare, en festival i festivalen med ungdomar som uppträder.

21.00 Marie Bergman med band uppträder.

Källa: Stockholms stad