Min lokala hjälte

Ungdomar hjälper till att lösa brott

Kim Gullberg, Varissa Muangprom och Claes Stjernström vid Granängsringens multiarena. Ibland är de själva med och spelar fotboll med barn­en.
Kim Gullberg, Varissa Muangprom och Claes Stjernström vid Granängsringens multiarena. Ibland är de själva med och spelar fotboll med barn­en.
De upptäcker stulna ­mopeder, ber folk koppla sina hundar – och lirar fotboll med barnen.

I sommar hjälper ungdomar till att skapa ett tryggare Granängsringen.

De har själva bott här i flera år och känner både barnen i parken och handlarna vid ”Ringen” in och utan.

Kim Gullberg och Varissa Muangprom, båda 18 år, vandrar vant genom Granängsringen i sina trygghetsvästar.

Kim Gullberg hälsar på nästan alla han ser.

– Jag gillar det här, det är ett bra extrajobb, säger han.

Kim och Varissa får betalt, nästan 500 kronor, för att under fyra timmar vandra tillsammans med poliserna Claes Ursing och Claes Stjernström.

Projektet är ett samarbete mellan Tyresö bostäder, polisen och fritidsavdelningen.

Genom hjälp av ett tiotal ungdomar från området ska tryggheten öka vid Granängsringen, samtidigt som ungdomarna får ett extrajobb.

Två kvällar i veckan görs trygghetsvandringarna.

Polisen, Tyresö bostäder och fritidsledare turas om att gå runt med ungdomarna. På vandringarna kan de göra allt från att hitta stulna mopeder och kontrollera gatubelysningen till att spela fotboll med barnen.

Claes Ursing stannar upp bland 60-talskåkarna och pratar med var och varannan person han möter. En vuxen man berättar om lite personliga bestyr, en kvinna vill visa Claes en film där hon fångat ungdomar som kastar bort cyklar. Claes Ursing själv frågar två 20-åringar hur det går med gymmandet.

Kollegan Claes Stjernström ser stora fördelar med vandringarna.

– Vi bygger broar mellan generationer när vi går tillsammans med ungdomarna och slipper bli anonyma. Vandringarna kan i sin tur göra att fler trivs här och vågar vara ute.

Projektet ska utvecklas.

– Tanken är att vi även ska försöka få in ungdomar som har en lite stökigare bakgrund, men det är inte helt lätt, säger Claes Ursing.

Efter en lugn start på kvällen, ser vi plötsligt tre förseelser på kort tid.

En vuxen man tar in sin motorcykel på gården, några hundägare släpper sina pitbulliknande hundar lösa och två ungdomar gasar och drar iväg med sina mopeder inne på gångvägen.

– Jag tar ett snack med dem nästa gång jag stöter på dem, säger Claes Ursing.

Kvällen är trots allt relativt lugn, enligt Varissa Muangprom.

– Det är på helgkvällarna det är som stökigast, då folk druckit och det kan bli stökigt och bråkigt. På fredag kommer det nog hända mer, säger hon.

Fakta

Projektet började i fjol

Under fjolårssommaren drog Tyresö bostäder igång ett projekt med att låta ungdomar med problematisk bakgrund sommarjobba med fritidsledare och fastighetsskötare vid Granängsringen och i andra områden, men projektet föll inte tillräckligt väl ut.

Inför 2013 föreslog polisen Claes Ursing att ungdomar i stället kunde hjälpa till med trygghetsvandringar vid Granängsringen tillsammans med Tyresö bostäder, polisen och fritidsledare. Tanken är att vandra med både ungdomar som är skötsamma och de som är lite stökigare.

Källa: Tyresö bostäder, ­Närpolisen