Ungdomar intog visning av tornet

Allt fler torn fäller allt större skugga över Husby, Akalla, Rinkeby och Tensta, menar organisationen Megafonen i Husby.
Allt fler torn fäller allt större skugga över Husby, Akalla, Rinkeby och Tensta, menar organisationen Megafonen i Husby.
Ett tiotal ungdomar från organisationen Megafonen protesterade förra måndagen under en visning av de framtida lägenheterna i Kista torn.

De menar att lyxbygget blir ytterligare ett steg i att isolera Kista från övriga Järva.

”Bostad åt alla!” Det var budskapet på den banderoll som ett tiotal ungdomar från Megafonen vecklade ut mitt inne i visningslokalen för Kista torn förra måndagen. Visningen hade då pågått i omkring tio minuter och i lokalen fanns 10–15 spekulanter samt två mäklare från Nytt hem.

Basar Gerecci från Megafonen inledde organisationens protestaktion med ett tal för en rättvisare bostadspolitik och menade att lyxbyggen som Kista torn ökar segregationen i Stockholm och riskerar att göra gränsdragningen mellan Kista och övriga områden i Järva än tydligare.

Lokaltidningen Mitt i Kista skrev den 25 september om att bygget av Kista torn nu formellt inletts, och att priserna för lägenheterna blir ungefär dubbelt så höga som snittpriset i dag i Kista.

– Det är en extrem bostadsbrist i Stockholm i dag, och så bygger de ett torn där det kostar flera miljoner att bo. Kista blir något slags Manhattan med skrytbyggen, medan folk i Husby, Tensta och Rinkeby känner att ingen bryr sig om deras områden, förklarar Basar Gerecci.

En av dem som beslutat sig för att köpa en lägenhet i Kista torn – 93 kvadrat på våning 16 för 2,78 miljoner – är restaurangägaren Jakob Gharib från Jakobsberg. Han berättar att han ser köpet som en god investering. Före visningen lyssnade han intresserat på vad Megafonens representanter hade att säga och höll med om att man främst bygger för de rika i staden.

– Det är bra att de brinner för något och säger vad de tycker, säger han men låter inte informationen ta udden av hans entusiasm för bostadsköpet i Kista torn.

Johanna Saghi från Megafonen Hässelby/Vällingby är en av många stockholmare som har svårt att lösa bostadsfrågan. Hon blev uppsagd från sitt andrahandskontrakt i Vällingby samma dag som visningen, och några förstahandskontrakt finns inte i sikte.

– Hur ska jag få tag på det? Det byggs inga nya hyresrätter. Det är fruktansvärt att slussas runt, jag är inte trygg någonstans, säger hon utanför byggnaden strax innan visningen.

Inne på visningen berättade Johanna Saghi om sin situation, men det var få av spekulanterna som visade intresse för Megafonens budskap. Efter några första minuter av spänd stämning och irritation, där mäklarna försökte slänga ut de ovälkomna gästerna, fortsatte visningen trots de fortsatta talen från Megafonen.

”Vem bryr sig? Ut med er!” sa en kvinnlig spekulant. ”Det här är fel forum!” sa en man.

I förra veckan presenterade Alliansen i stadshuset 2013 års budget för Stockholm.

Där framgick bland annat att en tävling ska utlysas om att bygga bra, billiga och yteffektiva bostäder, samt att mark ska avsättas för att komma till rätta med bristen på studentbostäder.

– Jag tycker det är bra att de (Megafonen) lyfter frågan om vad som byggs. Alla bostäder behövs. Vi är medvetna om att det är dyra bostadsrätter i Kista torn. Men vi ska inte slakta Kista torn för det, utan snarare försöka skapa liknande byggnader i övriga Järva. Men självklart också billiga bostäder. Fast det är knepigt att få till låga hyror, och jag önskade att det fanns fler byggföretag som ville bygga billiga bostäder, säger stadsbyggnadsrådet Regina Kevius (M).

Fakta

Sex års väntan på en hyresrätt

I Kistaområdet ligger kötiden för en hyresrätt via Stockholms stads bostadsförmedling på runt sex år.

I Akalla har den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt ökat från 4,0 till 5,9 år från 2005 till 2011.

Under samma tid har kötiden i Husby ökat från 4,0 till 6,3 år.

I Kista hade majoriteten av de som fick lägenhet förra året en kötid på mellan fyra och sju år.

Källa: Stockholms stads

bostadsförmedling