Ungdomar kan tvingas flytta från hbtq-lokal

Jenny Söderstrand är orolig att fritidsgården inte får vara kvar.
Jenny Söderstrand är orolig att fritidsgården inte får vara kvar.
RFSL Stockholm som driver fritidsgården Egalia för hbtq-ungdomar oroas över att behöva flytta då staden säljer fastigheten. MP kräver att staden ger dem garantier och vill även hbtq- certifiera alla fritidsgårdar.

Drygt 30 ungdomar kommer varje måndag och torsdag till Egalia på Sveavägen 59, som drivs av RFSLStockholm.

Nu hotas hela verksamheten då fastighetsnämnden beslutat att sälja fastigheten Våghalsen 12, där de håller till.

– Vi har fantastiska lokaler här som vi inrett och målat själva. Höjs hyran är risken att vi inte har råd att vara kvar utan hamnar utanför stadskärnan vilket kan bli ett problem för många ungdomar, säger Jenny Söderstrand, projektledare för Egalia.

Kontraktet med den nya ägaren ska utformas så att Handels studentbostäder är försäkrade att få vara kvar i minst 25 år.

Men för Egalias lokaler garanteras ingenting.

– Vi har haft samtal med köparen om RFSL:s verksamhet och han har inga ambitioner att ändra på det, säger Madeleine Sjöstedt (FP) kultur- och fastighetsborgarråd.

– Han anser även hyrorna vara marknadsmässiga så vi tror inte på någon chockhöjning.

Varför skrevs ingen garanti för Egalia in i kontraktet?

– Studentlägenheterna är inte lika attraktiva att ha som hyresgäster och köparen förklarade att han är villig att ha RFSL kvar, säger Madeleine Sjöstedt.

Miljöpartiet kräver nu att staden garanterar Egalia att få vara kvar och ger dem mer pengar för att kunna hålla öppet oftare.

Partiet har även skrivit en ny motion om att alla fritidsgårdar i staden borde hbtq- certifieras och att det borde skapas fler mötesplaster för hbtq- personer.

– Vi ser alarmerande siffror från Ungdomsstyrelsen om hur mycket sämre unga hbtq-personer mår jämfört med andra unga, det kräver att vi tar ett större ansvar.

– Det behövs framförallt fler ställen där ungdomar kan känna sig trygga, säger Åsa Jernberg, gruppledare för (MP) i kommunfullmäktige.

Fakta

Fler certifierade fritidsgårdar

Tre av Stockholms 68 fritidsgårdar är hbt-certifierade: Högdalens kvartersgård, Stureby träffpunkt och Enskede träffpunkt.

Även fritidsgården Iris på Lidingö har nyligen hbtq-certifierats.

Hbtq står för homo och bisexuella, transpersoner, queer. Källa: Rfsl