200 ungdomar på läger i Skarpnäck

Föreläsare Maria Rashidi, som drabbades av hedersvåld och i dag är ordförande i föreningen Kvinnors Rätt, föreläste om hedersvåld i Skarpnäck. Ismael Lindqvist var en av 200 ungdomar som deltog på Skarpnäckslägret.
Föreläsare Maria Rashidi, som utsattes för en syraattack av en man, är ordförande i föreningen Kvinnors rätt. Ismael Lindqvist var en av 200 ungdomar som deltog på ungdomslägret med tema hedersvåld och jämställdhet.
Nyligen arrangerade föreningen Asov Stockholm ett ungdomsläger i Skarpnäck. Hela 200 tjejer och killar möttes för att ha roligt tillsammans, men också för att prata om hedersrelaterat våld och mänskliga rättigheter. 

Föreläsaren Maria Rashidi, ordförande i föreningen Kvinnors rätt och som själv blivit svårt brännskadad efter en syraattack, fanns på plats för att tala om hedersvåld.

”Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att i förväg se vilka män som är förövare. Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta eller okända män, förklarar Jeanne Masimango från föreningen Asov Stockholm, som var med och arrangerade temalägret.

Första lägerdagen på Skarpatorpsskolan var en dag för deltagarna att lära känna varandra. På programmet stod då både diskussioner och grupparbeten, men det fanns också tid för ungdomarna att mötas på fotbollsplanen. Dagen avslutades med en kulturkväll med dans och musik och med lägerdeltagare med bakgrund i 17 olika länder stod det mat från hela världen på bordet.

Den andra lägerdagen hölls i Södertälje. Då föreläste både Larose Masimango från FN Förbundet och Luis Lineo från föreningen Män för jämställdhet. Ungdomarna fick höra om hur normer i samhället kan motverka jämställdhet mellan tjejer och killar.