ANNONS

Rånade ungdomar med machete – misstänkt dömdes för häleri

Unga rånare i Åkersberga dömdes
Rånet i Fjärilsparken vid Åkers kanal inträffade vid 01-tiden på natten 27 juli förra året.
Förra sommaren rånades några ungdomar i Åkersberga av maskerade gärningsmän med en lång machetekniv. Nu har tre unga Åkersbergabor dömts för en rad brott. En av dessa, en 17-åring, ertappades med stöldgods från macheterånet, men kunde i det fallet bara fällas för häleri.
ANNONS

En luvtröja, en högtalare och en ryggsäck. Samtliga föremål hemma hos 17-åringen stämde överens med saker som stulits vid ett rån bara en dryg vecka tidigare i Åkersberga. På 17-åringens handled satt dessutom en klocka som tillhörde ett av rånoffren.

Flera rån mot ungdomar

Nu har 17-åringen dömts – för häleri. Enligt Attunda tingsrätt gick det inte att bevisa att han varit delaktig i macheterånet i Fjärilsparken i Åkersberga då några ungdomar hotades av flera maskerade män.

Ungdomar rånade i Åkersberga – blev knivhotade

17-åringen och hans äldre bror dömdes däremot för andra brott, bland annat för att i slutet av förra sommaren ha rånat en annan ung man på Lennart Neckmanns väg. Då stal bröderna en keps värd 500 kronor genom att misshandla och hota sitt offer. Ytterligare en ung man blev vid tillfället av med en betydligt dyrare keps som senare återfanns vid brödernas bostad. Men i det fallet ansåg inte tingsrätten att det räckte för en fällande dom.

Trio åtalas för rån och misshandel av unga i Åkersberga

Tårgas på fritidsgård

Hos 17-åringen hittade polisen dessutom en mobil som anmälts stulen vid ytterligare ett rån, mot en Vallentunabo. Men inte heller det ledde till fällande dom. Däremot dömdes 17-åringen för att ha haft tårgasspray på en fritidsgård och för att i samband med att han blev gripen ha hotat att döda en polis.

17 åringen och han äldre bror dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst, respektive villkorlig dom och samhällstjänst. En 19-årig kamrat till bröderna dömdes för att tillsammans med dem ha misshandlat en annan ung man i Åkersberga i början av augusti förra året.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.