ANNONS

Unga i Skärholmen hedrar offren för gatuvåldet

Nahom Tecle och Alexander Zadruzny, i Skärholmens ungdomsråd, ordnar manifestation mot de dödliga skjutningarna
Drivkraften för Nahom Tecle och Alexander Zadruzny är att 2019 ska bli ett ljusare år.
Den 6 januari 2019 skulle Akallakillen Robin Sinisalo ha fyllt 18 år.
För att hedra honom, och alla andra offer för gatuvåldet, ordnar Skärholmens ungdomsråd en stor manifestation den 6 januari.
ANNONS

För Bredängskillen Alexander Zadruzny är den 19 januari 2016 ett becksvart datum. Då skottskadades en av hans vänner, Alejandro Sinisalo, så svårt att han blev rullstolsburen. Hans lillebror, Robin Sinisalo, sköts ihjäl utanför hemmet i Akalla.

– Det var hemskt att följa medierapporteringen. När jag läste de första artiklarna om att två ungdomar skjutits blev jag fruktansvärt orolig för att det skulle vara några jag kände. Sedan kom mer och mer information och till sist beskedet om vilka det var, säger Alexander Zadruzny och tillägger:

– När det kändes så hemskt för mig kan jag inte ens ana hur svårt det måste ha varit för de anhöriga.

Mitt i träffar Alexander Zadruzny och Sätrakillen Nahom Tecle på ett fik i Skärholmen centrum några dagar före jul. De båda 18-åringarna har fullt upp. De går båda sista året på naturvetenskapliga programmet på Östra Real. Dessutom är de medlemmar i Skärholmens ungdomsråd, som arrangerar en stor manifestation mot gatuvåldet i Kulturhuset Stadsteatern den 6 januari.

Alexander Zadruzny och Nahom Tecle, i Skärholmens ungdomsråd, ordnar manifestation mot de dödliga skjutningarna

Nahom Tecle och Alexander Zadruzny vill att manifestationen blir en startpunkt för ett bättre och mer hoppfullt  år. Foto: Märta Lefvert

– Jag fick idén redan för något år sedan, och sedan har den legat och malt. Skjutningarna måste få ett slut. Med den här manifestationen vill vi locka hit både politiker och ungdomar som behöver lyssna på vårt budskap, säger Alexander Zadruzny.

En rad populära artister och poeter kommer att uppträda. Vilka det är håller de hemligt, men deras framträdanden ska handla om antivåld. Flera organisationer har också bjudits in – Förorten mot våld, Fuck våldet och Lägg ner ditt vapen. En av dem som ska berätta om sina upplevelser och om sitt arbete mot våld är Carolina Sinisalo, mamma till Robin och Alejandro och grundare av Fuck våldet.

– Det här blir en chans för familjerna till de dödade att komma till tals. Det är också ett sätt att hedra offren. De var människor, inte bara siffror i statistiken. Att komma och lyssna är att visa solidaritet med dem, säger Nahom Tecle.

ANNONS

T-shirts med de dödas namn

Skärholmens ungdomsråd trycker upp 100 T-shirts inför manifestationen. På ryggarna står det ”Säg deras namn”. Där under finns 50 förnamn på personer som skjutits ihjäl i Sverige under de senaste åren. Det är ännu ett sätt att hedra offren – och ge en bild av hur många liv som gått till spillo.

– Alla sörjer på sina vis. Vissa vill visa upp namnet, andra vill sörja mer enskilt. Därför har vi varit noga med att få godkännande från de anhöriga, säger Alexander Zadruzny.

Vi tar en promenad över Skärholmstorget. Vid Kulturhuset Stadsteatern stannar vi till, intill muralmålningen som symboliserar Skärholmen med all sin mångfald och växtkraft. En påminnelse om allt det goda som finns att kämpa för.

– Det har gått så långt att nästan alla i vårt område har en relation till någon som skjutits eller känner någon som har en relation till en skjuten. Då måste man göra något, säger Nahom Tecle.

Nahom Tecle och Alexander Zadruzny, i Skärholmens ungdomsråd, ordnar manifestation mot de dödliga skjutningarna

Nahom Tecle och Alexander Zadruzny vid muralmålningen på Kulturhuset Stadsteaterns fasad.  Ungdomar i Skärholmens stadsdel har skapat den.  Foto: Märta Lefvert

Fakta

Artister, poeter och antivåldskämpar står på scenen

Aktuellt: Säg deras namn – manifestation mot gatuvåldet.

Var: Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

När: 6 januari kl 16.00–20.00.

Program: Hemliga artister och poeter framträder. Även företrädare för Fuck våldet, Förorten mot våld och Lägg ner dit vapen står på scenen.

Arrangörer: Skärholmens ungdomsråd i samarbete med Skärholmens stadsdelsförvaltning, Kulturhuset Stadsteatern, 127:s röster räknas, Fuck våldet, Förorten mot våld och Lägg ner ditt vapen.

Mer: De första 30 besökarna får en ”Säg deras namn-tröja”. På ryggen står namn på 50 människor som skjutits ihjäl, för att hedra dem.

Inträde: Kostnadsfritt. 130 personer ryms i lokalen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.