ANNONS

Ungdomar oroar boende på Åsen

Otrygga Eriksbergsåsenbor.
Otrygga Eriksbergsåsenbor.
Järnrör ligger på marken vid den sönderslagna entrén till t-banan. "Det var skrämmande att se så aggressiva de var, säger en åsenbo.
Järnrör ligger på marken vid den sönderslagna entrén till t-banan. "Det var skrämmande att se så aggressiva de var, säger en åsenbo.
Ett gäng ungdomar oroar på Eriksbergsåsen. Boende berättar om vandalisering, hot och misshandel.

– Folk börjar bli rädda för att gå ut, säger en Eriksbergsåsenbo.
ANNONS

Invånare på Eriksbergsåsen har haft problem i omgångar under flera års tid. Enligt många är det nu full fart igen.

– Det har eskalerat, det måste bli en ändring snart, säger en person.

Förra helgen slogs entrén till tunnelbanan i Norsborg sönder. En annan Eriksbergsåsenbo berättar:

– Nu är jag orolig tidigare på kvällen. Det här hände klockan sex på kvällen.

Andra vittnar om hotfulla ungdomar och stenkastning. Polisen har också bekräftat ett fall av misshandel den senaste tiden, men för den finns ingen misstänkt. Tomaj Kejvani som är kommunens områdesutvecklare i Hallunda och Norsborg känner till problemet.

– Vi har en liten grupp med ungdomar nu som är extremt utåtagerande. De bråkar med varandra och andra, stökar runt och uppträder hotfullt. De påverkar också situationen på Kärsbyskolan och Hammerstaskolan, säger han.

Han liksom kommunpolisen Sofie Hermansson berättar att det sedan en tid tillbaka pågår en insats för att komma tillrätta med problemen. Enligt båda rör sig gänget även i Hallunda och Norsborg.

– Det är en mindre insats som går ut på att det ska bli lugnt och tryggt, framför allt i skolorna. Men de har också ett beteende som gör att vi oroar oss för deras framtid, säger Sofie Hermansson.

Tomaj Kejvani berättar att kommunen satsat en summa pengar för att aktivera ungdomarna med meningsfulla aktiviteter på fritiden.

ANNONS

– Ibland går det, och ibland går det inte, säger han.

Han uppmanar alla som ser eller råkar ut för ett brott att anmäla.

– Det kan kännas meningslöst om det inte leder någonstans, men den tionde gången kan lösningen komma, säger han.

Även vid Tumba torg har boende haft problem med stökiga ungdomar. Här har det dock lugnat ner sig, enligt kommunens områdesutvecklare John Rawley, men tillägger att den här sortens problem kan gå i cykler. Om en eller ett par personer flyttar eller hittar ett intresse kan saker förändras.

– Det samlas ungdomar, men det är inte konflikter med boende som förr. Det förekommer säkert störningar, men inte på samma sätt som för ett och ett halvt år sedan. Då hade jag klagande inne på kontoret tre-fyra dagar i veckan, säger John Rawley.

För ett par år sedan åkte kommunalrådet Katarina Berggren (S) till Eriksbergsåsen för att träffa oroliga. Nu tycker flera på åsen att någonting måste hända igen. En av dem träffar vi på Skarpbrunnavägen:

– Jag är övertygad om att det är ungdomar från den här gruppen som hotade personal i Botkyrkahallen också, säger Eriksbergsåsenbon.

Fakta

Så många känner sig otrygga sent på kvällen

Fittja: 54 procent

Hallunda/Norsborg: 53 procent

Alby: 46 procent

Tumba/Storvreten: 35 procent

Tullinge: 20 procent

Grödinge/Vårsta: 10 procent

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.