ANNONS

Ungdomar skapade sommarjobb – driver egen tidning

Genrebild möte.
Tanken är nu att ungdomarna både kommer med idéer, skriver och fotograferar för webbtidningen Ungdomsnytt. Genrebild.
I början av sommaren fick fyra vänner från Upplands-Bro en idé om att skapa en webbtidning som lyfter positiva nyheter från kommunen. 
Efter att ha tagit idén till kommunens fältare blev ungdomsredaktionen sommarjobb för 13 ungdomar. 
ANNONS

Initiativtagarna är fyra ungdomar från Upplands-Bro: Elie-Antonio Gorges, Natan Michael, Hussein Ahmad och Abdinajib Said. 

Idén till Ungdomsnytt, som den nya webbtidningen heter, kom av att vännerna tyckte att synen på ungdomar i Bro var så negativ bland vuxna. 

”Majoriteten är skötsamma”

De förklarar för webbtidningen Ubro att de vill försöka ge en mer rättvis bild av livet som ungdom i Upplands-Bro. 

– Dels visa på allt positivt som sker för andra ungdomar, men också för att visa vuxenvärlden att den stora majoriteten av oss är skötsamma och inte vill annat än att vår kommun ska vara en trygg och uppskattad plats, förklarar dem för tidningen. 

Tog idén till fältarna

Fältassistenten Sharmarke Elmi blev väldigt glad när ungdomarna kom med idén till fältarna och vill särskilt lyfta fram “det fantastiska i att det här är ett initiativ från ungdomarna själva”. 

– Det var de som lyfte frågan och undrade om det inte skulle vara möjligt att starta en tidning för att få möjlighet att visa på att det händer bra saker också, och sedan har vi därifrån kunnat ordna möjligheten till sommarjobb, säger han till Ubro. 

Sommarjobbet sker inom ramen för kommunens sommarjobbssatsning och det är Sharmarke Elmi och kollegan Dylan Baban som handleder ungdomarna. 

Fokus på läsvärdhet

Planen är att ungdomarna ska vara ute och göra reportage i början av veckan och därefter skriva och jobba med bilder för att på fredagarna kunna publicera artiklar.

Det är inget fokus på snabbhet utan snarare läsvärdhet. 

ANNONS

Skapar balans

Artiklarna publiceras på den lokala nyhetssidan Ubro som drivs av Brobon Karin Sidén. Hon tycker att det är supercoolt att initiativet kommer från ungdomarna själva och att deras tidningsidé rimmar väl med hennes egen. 

– För mig är det väldigt viktigt att lyfta även positiva saker. Man ska inte undvika problem men det handlar om att få någon slags balans, annars är det orättvist mot Upplands-Bro, säger Karin Sidén till kommunens hemsida. 

Här kan du läsa ungdomarnas artiklar. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.