Ungdomar snyggar upp strandbadet

Sourav deep Singh, Henock Daniel Abebe och Vikash Kosaraju pustar ut efter att ha skottat ut tonvis med sand på Johannesdalsbadets strand i Vårberg. Handledaren Jeanette Liljeberg tycker att de gjort en strong insats.
Sourav deep Singh, Henock Daniel Abebe och Vikash Kosaraju pustar ut efter att ha skottat ut tonvis med sand på Johannesdalsbadets strand i Vårberg. Handledaren Jeanette Liljeberg tycker att de gjort en strong insats.
Nu står Skärholmens bad rustade för säsongen. Johannesdalsbadet i Vårberg tillhör dem som fått en ordentlig uppfräschning. Skräp, glasbitar och gammal vass har rensats bort – och tonvis med ny sand lagts ut.

Bakom arbetet står sommarjobbande ungdomar.

Det lilla strandbadet ligger fint beläget vid klippor och lummig grönska. Men bara för ett tag sedan såg det rätt nedgånget ut här.

– Första veckan tog vi bort en hel del vass och plockade skräp. I bergsskrevorna här borta låg det mycket glas. Sen hade folk rastat sina hundar här. Det var superskitigt, säger Jeanette Liljeberg, som är handledare för de sommarjobbande ungdomarna vid Johannesdalsbadet.

Men nu ser det prydligt ut. När Lokaltidningen Mitt i var på besök i förra veckan hade feriearbetarna precis skottat ut ett stort berg av sand på stranden.

– Det var jobbigt i dag, säger 18-årige Vikash Kosaraju med eftertryck, men jag tycker om att arbeta utomhus.

– Ja, det är mycket mer utvecklande att få vara här och jobba än att sitta hemma och spela spel, säger Sourav deep Singh, 19, som är glad över att åldersgränsen för sommarjobb höjts och också inkluderar nittonåringar.

Samtliga strandbad i Skärholmen har fått städning genom feriearbetarna.

Sätrastrandsbadet och Mälarhöjdsbadet i Bredäng är dessutom två av de bad som rustats upp inför säsongen, och som fått nya toalettbyggnader.

– Vi har även genomfört trygghetsröjningar och på Sätrastrandsbadet kommer det att sättas upp småbarnsgungor. Vi fick det önskemålet i ett medborgarförslag, säger Susanne Leinsköld, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Mälarhöjdsbadet fick ett nytt hopptorn förra året, och några år dessförinnan ett utegym. Sätrastrandsbadet har tidigare rustats upp med tillgänglighetsanpassad brygga, utegym och nya lekredskap.

Stadens vision är nämligen att strandbaden inte bara ska vara attraktiva soliga sommardagar utan användas även under en längre säsong – i vissa fall även på vintern. Långsjöbadet i Älvsjö är ett av baden som numera har en året runt-öppen restaurang.

– Strandbaden är ju väldigt vackra platser i sig. Så de borde gå att utveckla dem med fler aktiviteter som kan användas oftare, säger Lars-Edwin Andersson, på fastighetskontoret.

Det är mycket mer utvecklande att få vara här och jobba än att sitta hemma och spela spel.Sourav deep singh

Fakta

Det här har gjorts på strandbaden

Mälarhöjdsbadet: Toalettbyggnaden har rustats upp till nyskick och försetts med ribbor för att förhindra klotter. Röjning av sly och städning har genomförts.

Sätrastrandsbadet: Nya småbarnsgungor har beställts, ny toalettbyggnad och grillar. Röjning av sly och städning.

Långsjöbadet: Har sedan två år en året runt-öppen lunchrestaurang med fullständiga rättigheter. Toaletter och omklädningsrum är också nya.