Färre ungdomar får sommarjobb i Upplands-Bro i år

rensa trädgård
Kanske lockar parkjobb ute i friska luften?
Förra året satsade Upplands-Bro kommun på att erbjuda sommarjobb åt alla sökande i årsurs 9 och gymnasiets årskurs 1 och 2.
Så blir det inte i år. Nu garanteras bara plats åt de som inte har haft sommarjobb i kommunen tidigare.

– Vi såg i folkbokföringen att det är många fler ungdomar i de här årskullarna i år. Därför gäller garantin i år bara de som inte har haft sommarjobb hos oss tidigare. Meningen är att alla ska få arbetslivserfarenhet genom att få sommarjobb åtminstone en gång, säger Kati Atteyeh, samordnare för sommarjobben i Upplands-Bro kommun.

I fjol gällde alltså sommarjobbsgarantin för alla sökande från nian till årskurs 2 på gymnasiet. 680 sökte – och erbjöds – sommarjobb. Drygt 450 av dem tackade ja och sommarjobbade i kommunen.

Beslut i tisdags om nya principer

I tisdags tog gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden beslut om nya principer för sommarjobben.

En ändring är alltså att alla sökande inte garanteras sommarjobb, utan endast de som inte har haft det tidigare.

”Nu har vi städat upp lite och gjort det mer rättvist”

Nytt är också att de som kan söka är alla som är födda 2001–2003, och är folkbokförda i kommunen – inte som tidigare de som går i årskurs 9 till gymnasiets årskurs 2.

– Tidigare kunde folk över 20 år få sommarjobb om gick på gymnasiet medan yngre ungdomar som inte var inskrivna på gymnasiet inte fick jobb. Nu har vi städat upp lite och gjort det mer rättvist, säger Johan Boström, chef för arbetsmarknadsenheten i Upplands-Bro.

Cirka 400 sommarjobb i år

Den anslagna budgeten för årets sommarjobbare är 4,1 miljoner kronor, en summa som ska räcka till cirka 400 arbetsplatser.

Budgeten var ungefär lika stor i fjol, men då överskreds den med cirka 450 000 kronor för att kommunen skulle leva upp till garantin om sommarjobb till alla sökande i målgruppen.

I nästa vecka går det att ansöka

Möjligheten att söka sommarjobb i kommunen öppnas på måndag, den 18 mars, och sökperioden pågår i två veckor.
Ungdomarna erbjuds jobb i tre veckor och det finns tre olika perioder att söka. Man kan även önska vilken typ av sommarjobb man helst vill ha.

– Ja, man kan önska till exempel äldreomsorg eller barnomsorg. Sedan får ju inte alla det som de önskat, det är som i livet i stort, säger Kati Atteyeh.