Ungdomar vill ha en spelhall

Ungdomar vill se en fritidsgård och spelhall på Torget i Väsby centrum.

Deras drömmar kan bli verklighet när de får vara med och bestämma vad man ska använda 200 000 kronor till.

Diana Tebark och Martin Åström är med i ungdomsforumet Ung i Väsby som tillsammans med kommunens övriga ungdomar får tycka till om hur man ska använda pengar som kommer från kommunstyrelsen.

I stället för att diskutera skolmat, fritidsgårdar eller mobbning som Ung i Väsby har gjort tidigare år ska ungdomarna komma med förslag på vad de vill göra för 200 000 kronor på Torget, där det gamla gymnasiet låg förut. Redan nu står det klart att flera önskar sig en fritidsgård och en spelhall.

– En stor och gemensam fritidsgård i centrala Väsby skulle säkert locka flera ungdomar. Det är inte så roligt att behöva åka till Grimsta om man bor i Smedby. Sen frågar flera ungdomar också efter en spelhall med olika automater där man inte spelar om pengar, säger Diana Tebark.

Martin Åström ser gärna att den nya fritidsgården också har öppet ett par timmar längre än andra fritidsgårdar i Väsby.

– Det gör mycket om den har öppet till klockan ett på natten i stället för klockan elva. Det känns inte roligt att behöva gå när man just har kommit i gång.

Ungdomar mellan 12 och 15 år får nu chansen att via Ung i Väsby säga vad man vill ha på platsen.

– I februari nästa år ska vi genomföra en workshop där ungdomar från olika skolor får visa vad de vill ha och även rösta om förslagen, säger Diana Tebark.

De mest populära förslagen kommer det sedan att röstas om på nätet. Det som får flest röster blir sedan verklighet på Torget.

Fakta

Pilotprojekt

Det är första gången som projektgruppen Ung i Väsby och deras ungdoms-forum genomför ett projektet med så kallad medborgarbudget.

Det är i sin tur ett projekt som kommunen deltar i och som Sveriges kommuner och landsting driver.