Ungdomar visar sina egna filmer

På lördag visar ungdomar sina egna filmer på en filmfestival i miniformat. Men drömmen är en rikstäckande filmfestival för unga – i Vallentuna.

På lördag eftermiddag förvandlas Vallentunasalen till en biosalong. För femte året i rad arrangeras Vallentuna ungdomsfilmfestival av kommunen. Här visas kortfilmer och animerade filmer, gjorda av ungdomar upp till 16 år.

Hittills har sju filmer anmälts men filmhandläggaren Hamdi Abazi från kulturförvaltningen tror att det blir fler. I förra veckan ledde han 18 deltagare i filmkurs där flera filmer producerades. En av deltagarna som planerar att visa en film på lördag är Selim Sandqvist, 12 år.

– Det är roligt att filma och vara med kompisar säger han.

Vad filmen ska handla om vet han inte ännu när Mitt i Vallentunasteget pratar med honom. Men att han kommer att ro projektet i hamn, precis som han gjorde förra året, är han säker på. Då visade han filmen ”De stulna chokladbollarna” som senare även tävlade på Filmgala Norr.

Hamdi Abazi ligger bakom, såväl länstäckande Filmgala Norr som filmarbetet i Vallentuna kommun. Han skulle gärna se att Vallentuna tog ett kliv framåt som filmkommun. En rikstäckande filmfestival för unga filmskapare när Nya biblioteks- och kulturhuset är klar vore drömmen, tycker han.

– Det skulle verkligen dra folk hit och sätta Vallentuna på kartan, säger han.

Han tror dock att det blir svårt att få politikerna med sig på tåget. Men kulturnämndens ordförande Lars-Bertil Olsson (KD) utesluter inget.

– Det låter som en kul ide eftersom vi specialiserat oss på film, så varför inte? Kan man få folk att komma hit, så gärna, säger han.