Ungdomarnas låtar blev en bok

Ungdomsgården 2:a hemmet, som Fryshuset driver i Skärholmen
Här, på 2:a hemmet i Skärholmen, blir det releasefest på torsdag.
Tolv unga låtskrivare har glädjen att se sina låtar tryckta i en bok.
På torsdag kväll är det releasefest, öppen för alla, i 2:a hemmet i Skärholmen.

”Konstlangarandan” heter boken. Den är finalen på ett kreativt projekt, lett av Patricio Silva, fritidsledare på 2:a hemmet, Ungdomens hus. Det var också han som fick idén.

– Jag skapade en webbsida och uppmanade unga att skicka in egna låtar. Det kom bidrag från hela landet. Av dem valde vi ut tolv, som kändes speciella och hade en historia att berätta, säger han.

Ungdomarna, mellan 13 och 19 år, kopplades ihop med en konstnär som tolkade deras låt genom ett konstverk. Resultatet blev en utställning och en show på 2:a hemmet, i början av 2016.

– Sedan föddes idén att göra en bok också. Nu är den klar, med ungdomarnas texter och intervjuer med dem, och med bilder på dem och konstverken, berättar Patricio Silva.

Ett par av de ungdomar som blev uttagna var Skärholmentjejerna Ida Ceesay och Valentina Gonzalez, som skrivit låten ”Sho Papi” ihop. Konstnären Marc Ljungström skulpterade ett huvud av glas och frigolit, inspirerad av deras musik. Även Meriton Gjoshi, som bidrog med låten ”Håller mig kvar” är från Skärholmen,

På torsdag, klockan 17–20, finns tjejerna och andra unga låtskapare på plats i 2:a hemmet för att fira bokutgivningen, ihop med konstnärerna. Alla är välkomna att delta.

Boken har skapats i samarbete med Folkuniversitetet och författaren Ylva Carlsdotter.