ANNONS

”Ungdomens hus är som mitt andra hem”

Fryshuset i Skärholmen måste stänga Ungdomens hus på grund av brister i brandskyddet. Vi hälsar på vid Parleken Ekholmen, ett av ersättningsställen. Fabian Vingren, 14, pratar med fritidsledarna Dodou Njie, Diego Martinez och Said Maxamed.
Fabian Vingren, 14, pratar med fritidsledarna Dodou Njie, Diego Martinez och Said Maxamed.
Ungdomens hus är som ett andra hem för 14-årige Skärholmskillen Fabian Vingren.
Nu har lokalerna stängts, på grund av brister i brandskyddet.
– Jättetråkigt, tycker Fabian och hans kompisar.
ANNONS

Det är tidig januarikväll i Skärholmen. Så här dags brukar mängder av ungdomar komma till Ungdomens hus, Fryshusets lokaler i Skärholmen centrum. Där kan de umgås, träna sporter, skapa musik, dansa, läsa läxor och köpa något gott i kaféet.

Men nu står lokalerna tomma. Några dagar före jullovet beslöt Skärholmens stadsdelsförvaltning, som är hyresvärd, att stänga dem på obestämd tid. Orsaker är allvarliga brister i brandskyddet.

– Det är jättetråkigt. Jag älskar Ungdomens hus. Det är som mitt andra hem. Jag brukar boxas och spela fotboll. Och så håller jag på med musik, som jag älskar tjockt mycket, säger Fabian Vingren, 14.

En tuff smäll

Mitt i träffar honom och några andra killar och tjejer vid Ekholmens parklek, en av ersättningslokalerna. Den får inte riktigt godkänt. Visst finns det mjuka soffor och ett litet rum där man kan spela pingis, men varken musikstudio, kafé eller sportsalar.

– Det kan nog bli mysigt här, men det blir inte samma sak, säger Fabian Vingren och får medhåll av sina kompisar.

Fryshuset i Skärholmen måste stänga Ungdomens hus på grund av brister i brandskyddet. Vi hälsar på vid Parleken Ekholmen, ett av ersättningsställen. Fabian Vingren, 14, pratar med fritidsledarna Dodou Njie, Diego Martinez och Said Maxamed.

Fabian Vingren, 14, trivs ihop med fritidsledarna Dodou Njie, Diego Martinez och Said Maxamed.  Foto: Anna Z Ek

Stängningen av Ungdomens hus är tråkig för ungdomarna, och ännu en tuff smäll för Fryshuset.  Hösten 2017 tvingades man lämna ”Andra hemmet” (på Skärholmgången 32) på grund av en kraftig hyreshöjning. Turligt nog fanns lediga lokaler i närheten, på Bredholmstorget 12–14. I slutet av 2018 öppnades Ungdomens hus där, efter hårt arbete med inredning och renovering.

Ungdomarna gjorde tummen upp. Men ganska snart stod det klart att brandskyddet har stora brister. Problemet är framför allt nödutgångarna. Om något allvarligt inträffar måste Röda Korsets folkhögskola i dag utrymma via Fryshusets lokaler.

ANNONS

Ken Lindgren, chef för Fryshuset Skärholmen.

Kent Lindgren, chef för Fryshuset Skärholmen.  Foto: Anna Z E

– Det fungerar inte, om vi samtidigt har fullt med ungdomar härinne. Det blir för trångt när alla ska ut samtidigt. Därför måste vi gå till botten med det här tillsammans med fastighetsägaren och stadsdelsförvaltningen, säger Kent Lindgren, chef för Fryshuset Skärholmen.

Under året har en förstärkt personalstyrka agerat brandvakter, i väntan på en lösning från fastighetsägaren. Vid slutet av året hade någon sådan ännu inte presenterats. Då beslöt stadsdelsförvaltningen att stänga. För hur länge återstår att se. Det kan bli några veckor men också flera månader.

Gör utflykter

Under tiden gör Fryshusets anställda det bästa av situationen.

– Berätta för mig vad vi kan göra för att underlätta. Finns det utflykter ni vill göra, till exempel? säger fritidsledaren Said Maxamed till den lilla skara ungdomar som samlats i Parkleken Ekholmen.

Skidor och paintball är ett par förslag som kommer upp, och fritidsledarna har redan planerat in bowling, klättring och bio. De uppmuntrar också ungdomarna att komma till ersättningslokalerna, även om de inte har samma utbud. Och med tanke på hur omtyckta fritidsledarna är kan de lyckas.

– Said är som en storebror för mig, eller en pappa! säger en av killarna med eftertryck.

Fryshuset i Skärholmen måste stänga Ungdomens hus på grund av brister i brandskyddet. Vi hälsar på vid Parleken Ekholmen, ett av ersättningsställena. Här kramar fritidsledaren Dodou Njie en av ungdomarna.

Fritidsledaren Dodou Njie ger en välkomstkram till en av tjejerna som kommer till Ekholmen. Foto: Anna Z EK

Fryshuset i Skärholmen måste stänga Ungdomens hus på grund av brister i brandskyddet. Vi hälsar på vid Parleken Ekholmen, ett av ersättningsställena. Här pratar fritidsledarna Diego Martinez och Said Maxamed.

Fritidsledarna Diego Martinez och Said Maxamed gör sitt bästa för att hitta meningsfulla aktiviteter, ihop med ungdomarna. ”Stängningen är ett problem, men vi ser framåt och är inställda på att skapa positiva upplevelser”, säger Said Maxamed. Foto: Anna Z Ek

Fakta

Här finns ersättningslokalerna

Fryshuset driver all fritidsverksamhet i Skärholmens stadsdel, på uppdrag av Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Stadsdelsförvaltningen är alltså hyresvärd för Ungdomens hus, på Bredholmstorget 12–14 i Skärholmen centrum.

Stadsdelsförvaltningen hyr i sin tur lokalerna av Grosvenor Europe, som äger hela Skärholmen centrum.

Så länge Ungdomens hus är stängt hänvisas ungdomarna till Parkleken Ekholmen vid Ekholmsskolan och Lilla hemmet vid Lillholmsskolan. En del aktiviteter styrs också om till Skärholmshallen. Det blir också utflykter.

Dessutom kan det bli aktuellt att använda Fryshusets lokaler på Måsholmstorget 24 (vid polisstationen).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.