ANNONS

Ungdomens hus i Skärholmen tvingas hålla stängt

Ken Lindgren, chef för Fryshuset Skärholmen.
Kent Lindgren, chef för Fryshuset i Skärholmen.
Ungdomens hus i Skärholmen har stängts på grund av brister i brandskyddet.
Beslutet fattades strax före jul, av Skärholmens stadsdelsförvaltning.
ANNONS

För bara ett år sedan öppnade Fryshuset sina nya lokaler – Ungdomens Hus i Skärholmen centrum.

Nu har lokalerna stängts av Skärholmens stadsdelsförvaltning, som är hyresvärd. Orsaken är brister i brandskyddet.

– Vi har känt till bristerna under hela året. Tidigare gjorde vi en tillfällig bedömning som gick ut på att lokalerna kunde vara öppna om man förstärkte personalen. Men i slutet av förra året hade fortfarande inget hänt. Då kände vi att det inte gick längre, säger Anna Mattsson, chef för socialtjänsten i Skärholmen.

Nödutgångar räcker inte

Problemet är framför allt nödutgångarna. Om något allvarligt inträffar måste Röda Korsets folkhögskola i dag utrymma via Fryshusets lokaler.

– Det fungerar inte, om vi samtidigt har fullt med ungdomar härinne. Det blir för trångt när alla ska ut samtidigt. Därför måste vi gå till botten med det här tillsammans med fastighetsägaren och stadsdelsförvaltningen, säger Kent Lindgren, chef för Fryshuset Skärholmen.

Osäkra brandvarningssystem

Han berättar att musikstudion stängde redan tidigare i höstas, på grund av att den ligger för långt från närmsta nödutgång. Dessutom finns fler problem: Det är osäkert om alla delar av brandvarningssystemet fungerar som de ska.

– För oss har det här inneburit att vi inte har kunnat ha använda Ungdomens hus fullt ut. Vi har inte kunnat ta in så mycket ungdomar som vi egentligen vill. Därför har vi heller inte informerat om våra aktiviteter fullt ut. Dessutom har vi haft extra personal som varit brandvakter, berättar Kent Lindgren.

Besked före jul

Fryshuset fick beskedet av stadsdelsförvaltningen bara några dagar före jul. De jullovsaktiviteter som var inplanerade i Ungdomens hus (på Bredholmstorget 12–14) fick styras om till andra lokaler. Samma sak gäller under början av året, i väntan på att lokalerna kan öppna igen. Fryshuset informerade ungdomarna i fredags.

– Reaktionen blev förstås att de vill vara kvar i Ungdomens hus och längtar tillbaka dit. Men de får vänta – om det blir i tre veckor eller tre månader vet vi inte. Vi hoppas på en snabb lösning men allt beror på hur omfattande åtgärder som behövs. Om nya utrymningsvägar måste byggas lär det ta lång tid, säger Kent Lindgren.

ANNONS

Aktiviteter styrs om

Skärholmens stadsdelsförvaltning, Fryshuset och fastighetsägaren (Grosvenor Europe, som äger hela Skärholmen centrum) ska nu fortsätta att arbeta fram lösningar för att brandskyddet ska bli fullgott.

Under tiden bedriver Fryshuset verksamhet i Parkleken Ekholmen och i Lilla hemmet. En del aktiviteter styrs också om till Skärholmshallen och till utflykter. Dessutom kan det bli aktuellt att använda Fryshusets lokaler på Måsholmstorget 24 (vid polisstationen).

– Fryshusets personal har varit jätteduktiga på att hitta provisoriska lösningar, säger Anna Mattsson.

Andra stängningen

För Fryshuset är stängningen ännu ett slag mot verksamheten. Som Mitt i berättat tvingades man lämna sina tidigare lokaler på Skärholmsgången hösten 2017, på grund av en kraftig hyreshöjning. När man sedan hittade nya lokaler på nära håll var lättnaden stor.

Fakta

Fryshuset driver all fritidsverksamhet

 

Fryshuset driver all fritidsverksamhet i Skärholmens stadsdel, på uppdrag av Skärholmens stadsdelsförvaltning. 

Stadsdelsförvaltningen är alltså hyresvärd för Ungdomens hus, som ligger på Bredholmstorget 12–14 i Skärholmen centrum.

Stadsdelsförvaltningen hyr i sin tur lokalerna av Grosvenor Europe, som äger hela Skärholmen centrum.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.