Ungdomsfesterna oroar närpolisen

”Jag vill varna dem innan det är för sent, för då kan vi sällan göra något”, säger Maria Söderberg Olsson, förundersökningsledare för ungdomsbrott på Lidingö.
”Jag vill varna dem innan det är för sent, för då kan vi sällan göra något”, säger Maria Söderberg Olsson, förundersökningsledare för ungdomsbrott på Lidingö.
Fester som sväller till kaotiska tillställningar med stölder och bråk.

Det är något som är vanligt förekommande på Lidingö.

Polisen får i snitt in ett larm i veckan om föräldrafria fester.

– Jag vill varna föräldrarna innan det är för sent, för då kan vi sällan göra något, säger Maria Söderberg Olsson, förundersökningsledare för ungdomsbrott på Lidingö.

Att gå på föräldrafri fest är det Lidingös gymnasieelever helst vill göra på lördagskvällarna, enligt Lidingö stads nya livsstilsstudie.

Sedan i slutet av augusti har polisen i snitt fått ett larm i veckan om föräldrafria fester.

Sommartid brukar larmen vara ännu fler. Just nu utreder polisen flera händelser som inträffat på fester i slutet av sommaren.

– Det handlar bland annat om stölder, säger Maria Söderberg Olsson, som inte vill gå in mer i detalj på vad som hänt på grund av förundersökningssekretess.

Hon ser det dock inte som ­sannolikt att dessa brott kommer att klaras upp. Under de år som hon har arbetat med ungdomsbrott har hon knappt varit med om att man lyckats lösa ett enda brott som inträffat på en sådan stor fest.

Med nutidens sociala medier är det lätt att tipsa vänner och bekanta om fester.

Plötsligt kan festen ha svällt med många obekanta ansikten och ingen märker om någon stjäl något eller förstör. I efterhand är det svårt att peka ut vem som kan ha begått brotten.

– Vi kanske ber festarrangören att göra en lista på vilka som varit på festen. Då kommer det en lista på tjugo namn, fast det var hundra personer där. Ofta kan ungdomarna inte namnen på vissa gäster, eller vet var de bor, säger Maria Söderberg Olsson.

Det kan också stjälas saker från hemmen där festerna hålls. Där tror Maria Söderberg Olsson att det finns ett stort mörkertal eftersom många föräldrar låter bli att göra en polisanmälan.

Misshandel i anslutning till ­festerna är också vanligt. Sådana brott tycks dock vara lättare att klara upp.

Problemet till trots är det svårt att få föräldrar att börja nattvandra. Nattvandrarföreningen lades ner tidigare i år.

Paula Jagric är kommunens brottsförebyggare. Hon menar att bristen på vuxna ute har gett unga större möjligheter att festa i fred.

Hon har på senare tid sällan hört talas om några fester, eftersom tipsen från nattvandrarna uteblivit. Men nu ska nattvandringen återuppstå och då tror hon att fler fester ska få besök av vuxna, även om inte polisen kan rycka ut. Nattvandrarna får ofta tips om var festerna är.

Den 19 oktober i år gjordes till exempel höstens enda nattvandring och då kunde man ganska snart rycka ut till en fest.

– Det var en stor föräldrafri fest där flera ungdomar var så fulla att de fick tas om hand, säger hon.

Nattvandrarna har inga juridiska rättigheter att gå in i ett hus, men har rätt att ringa på dörren.

– Just när det spårar ut så är det många unga som är jätteglada om det kommer nattvandrare och lägger sig i. Om nattvandrare larmar polisen tror jag också det får högre prioritet än om en ilsken granne ringer.

Föreningen ska starta i januari med en vandring i månaden, senare planeras det bli varje fredag.

Nu har man gjort om systemet för att boka in sig på vandring och hoppas att det ska hjälpa. Föreningen ska också försöka locka föräldrar med bland annat föreläsningar.

– Jag tror absolut att nattvandringen tar fart igen, men det blir inte enkelt, säger Paula Jagric.

Fakta

Vill ha egna fester

Fyra av tio gymnasieelever på Lidingö vill helst gå på föräldrafria fester under helgerna.

48 procent av högstadieungdomarna vill gå på hemmafest eller krogen en gång i veckan.

Ungefär var femte ungdom får sin sprit från en okänd langare.

Tio procent av gymnasieeleverna och 2,9 procent av högstadieeleverna hade använt narkotika de senaste fyra veckorna före undersökningen.

Drygt tusen elever på högstadiet och gymnasiet har deltagit i undersökningen.

Källa: Lidingö stads livsstilsstudie