ANNONS

Ungdomsgäng skrämmer i Alby

Azhar, Amira, 13, Reem, 9, och Rami, 9, tycker att det känns otryggt i Alby centrum. Nu satsar polisen för att öka tryggheten.
Azhar, Amira, 13, Reem, 9, och Rami, 9, tycker att det känns otryggt i Alby centrum. Nu satsar polisen för att öka tryggheten.
Azhar, Amira, 13, Rami, 9, och Reem, 9, tycker att det känns otryggt i Alby centrum. Nu satsar polisen för att öka tryggheten.
Azhar, Amira, 13, Rami, 9, och Reem, 9, tycker att det känns otryggt i Alby centrum. Nu satsar polisen för att öka tryggheten.
Ungdomsgäng i Alby centrum sätter skräck i boende, som nu slagit larm.

Polisen har uppgifter om att mycket knark är i rörelse och riktar nu resurser mot området för att undersöka problemet och säkerhetsställa tryggheten.
ANNONS

Föräldrar är rädda för att låta sina barn gå själva från skolan och boende känner sig otrygga i Alby centrum. Polisen har mottagit ett antal samtal om ungdomsgäng och hasch som säljs och röks i trappuppgångar. Serap Kaya är en av dem som känner sig otrygg i centrum.

– Det är ungdomar, de dricker och bråkar. Jag brukar känna mig lite rädd på väg hem, berättar hon.

I förra veckan startade polisen en insats mot Alby där en speciell grupp kommer att arbeta under några veckor. Fokus ligger kring Alby centrum och tunnelbanan, och målet är att skapa en trygg miljö och få en bättre bild av problemet.

Patrik Sverin, ställföreträdande lokalpolischef i Botkyrka, berättar att polisen kommer att närvara på helger, kvällar och tidiga morgonar men även vara aktiva under andra tider.

Han berättar att polisen fått information om att det finns gott om cannabis i området, och är ganska säker på att de kommer att hitta narkotika under insatsen.

För att få en tydligare bild av problemet sker arbetet i både uniformerad och civil klädsel. Människor som rör sig i området ska kunna se poliserna och känna att de inte är ensamma.

– Också en civil del som jobbar med ungdomar för att se varför man hänger i centrum och området omkring. Om det är narkotika inblandat eller andra saker, säger Patrik Sverin.

Statistiken över våld och skadegörelse har inte stuckit i väg, berättar han. I stället är det känslan av de boendes otrygghet som gör att polisen väljer att satsa mer på Alby.

När Mitt i Botkyrka-Salem träffar 13-åriga Amira Alzuhairi vid Alby centrum på eftermiddagen säger hon att polisens närvaro behövs.

ANNONS

– Det händer mycket konflikter och det är läskigt ibland, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att polisen i Botkyrka tvingats prioritera bort sina lokala områden till förmån för terrorhotet och flyktingkrisen. Hot och våld är förekommande i flera kommundelar och en aktiv polisiär närvaro är nödvändig för att överblicka och hantera problemen, säger Patrik Sverin.

– Ju länge tid det går mellan tillfällena vi är där desto sämre uppfattning får vi, och desto mer beroende av invånare som hör av sig till oss. Det är det som hänt i det här fallet och nu har de flaggat upp i slutet av förra året att det börjar bli jobbigt, säger han.

Polisen har beslutat att prioritera 14 områden i landet som kräver särskilt fokus. Här finns inte Alby med, men däremot Norsborg och Hallunda, och det är ännu oklart vilka resurser det kommer att röra sig om. Patrik Sverin berättar att polisen arbetar i alla områden och att satsningarna på Alby inte kommer att dra märkbara resurser från andra delar av Botkyrka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.