Ungdomsmottagning på Kungsholmen stänger i förtid

Stadsmissionen stänger ungdomsmottagning.
Stadsmissionen stänger ungdomsmottagning.
I januari startades namninsamling mot att stadsmissionen avvecklar ungdomsmottagningen på Kungsholmen.
Men det har inte hjälpt – nu har kontraktet sagts upp i förtid.

Mitt i berättade i början av året att Stadsmissionen kommer att avveckla mottagningen Ung hälsa på Kungsholmen, dit unga med psykiska problem kan vända sig utan remiss.

Då förklarade Stockholms stadsmission att nedläggningen berodde på att man måste prioritera ekonomiskt och väljer att lägga resurserna på socialt arbete i stället.

– Vi har en budget som sträcker sig året ut, sedan är det sagt att vi ska stänga Ung hälsa, sa Pernilla Wiechel som är volontär vid Stadsmissionens verksamhet Ung hälsa till Mitt i då.

Hon blev då initiativtagare till en namninsamling mot nedläggningen.

– Ingen har missat att den psykiska ohälsan har ökat i samhället. Det vore väldigt olyckligt att göra sig av med mottagningen, sa Pernilla Wiechel.

Säger upp avtalet i förtid

Men nu har Stadsmissionen sagt upp sitt avtal med Region Stockholm för ungdomsmottagningen i förtid. Det innebär att ungdomsmottagningen stänger den 19 juni. Terapiverksamheten och mottagningen för unga män kommer att dock att finnas kvar året ut.

Enligt Stockholmdirekt stänger mottagningen i förtid av två anledningar: Barnmorskor är hårdvaluta på arbetsmarknaden och det går inte att upprätthålla verksamheten då människor börjar söka sig från en dödsdömd mottagning.

– Det är svårt att driva en så bred verksamhet som vi har nu. Men ja, det var ett svårt beslut, säger Stadsmissionens direktör Marika Markovits till tidningen.