ANNONS

Klart: Ungkulturhuset Porten i Jordbro räddas

Maja Dietrichson, som arbetat på Porten.
Maja Dietrichson, 23, är en av de som jobbar på Porten. Nu räddas huset från nedläggning.
Pia Lublin (L), andre vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Pia Lublin (L), andre vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Nedläggningshotade ungkulturhuset Porten, före detta Lakeside, räddas. En nedläggning kan få för stora negativa konsekvenser för unga kulturintresserade och för Jordbro, menar Kultur och fritid. Men kritiken mot huset fortsätter.
ANNONS

Som Mitt i berättat tidigare har ungkulturhuset Porten i nuvarande Jordbro kulturhus varit nedläggningshotat.

Bara knappt tre månader efter att den nya verksamheten drog igång startade kommunledningen en utredning om att lägga ned.

Nu är en konsekvensanalys gjord – och det står nu klart att Porten räddas från nedläggning.

En nedläggning skulle enligt förvaltningen bara spara in 3,7 miljoner kronor på årsbasis till kommunen och ge stora negativa konsekvenser för kulturintresserade unga i Haninge.

Dessutom vore det extra bekymmersamt om en kulturverksamhet i just Jordbro lades ned, menar man.

”Förvaltningen menar att det skulle vara en mycket kortsiktig ekonomisk besparing att stänga Portens verksamhet”, skriver förvaltningen.

ANNONS

Flyttade till Jordbro 2015

Till Porten kommer unga mellan 16-25 år för att till exempel lära sig om film, matlagning, körövningar, men också praktiska workshops om hur man skaffar ett arbete.

Men det har funnits synpunkter på att för få Haningeungdomar hittar dit, kritik har också kommit från oppositionen om att för få ungdomar får ut något värdefullt av Porten.

Verksamheten flyttade till Jordbro 2015 från det påkostade och omtalade Lakesidehuset, som invigdes i Rudans friluftsområde 2010 av dåvarande jämställdhetsministern Nyamko Sabuni.

Syftet med Porten och före detta Lakeside har varit att skapa en demokratisk kreativ plattform utifrån ungas idéer och att stärka ungas inflytande. Men huset i Rudan, som kom till efter initiativ från Haninge ungdomsfullmäktige, blev aldrig någon succé och färre ungdomar än väntat tog sig dit.

L och M vill att huset stängs

Det och det faktum att det skulle bli billigare att driva verksamheten i Jordbro låg bakom flytten.

Porten har sedan nystarten, enligt förvaltningen, visat sig bra på att fånga upp många hemmasittande ungdomar och unga som vill bort från missbruk och brott. En stängning skulle ge ökad oro i Jordbro och färre ungdomar skulle komma till egen försörjning, menar förvaltningen.

Liberalerna och Moderaterna i oppositionen har drivit på för att Porten ska läggas ned – och trots att Porten nu räddas fortsätter kritiken.

– Detta skulle vara en jättesatsning för folk upp till 25 år, som skulle leda till arbete och utbildning, men ingen kan redovisa hur det gått. Lakeside och Porten skulle jobba med lärlingar, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter men ingen kan redovisa något resultat. Det är bara en plats där ungdomar möts, säger Pia Lublin (L), andre vice ordförnade i kultur- och fritidsnämnden.

Pia Lublin (L), andre vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Pia Lublin (L) är fortsatt kritisk till Portens verksamhet.

S-, MP- och C-styret har nu kommit med ett eget förslag om att det är angeläget att dialogen fortsätter med andra aktörer om hur man kan utveckla Porten ytterligare, och få fler ungdomar i arbete och utbildning, detta skriver Raymond Svensson (C) från majoritetsgruppen i förslaget.

Utmaning locka unga utanför Jordbro

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att styret är väldigt nöjda med att förvaltningen nu analyserar brett hur verksamheten kan bli bättre och nå ungdomar från hela Haninge.

– Det är ett viktigt steg mot att hitta rätt lösning för den framtida verksamheten. Kulturhuset i Jordbro har en viktig funktion som mötesplats mellan ungdomar. Det är just därför vi vill satsa 125 miljoner på ett helt nytt kultur- och föreningshus i jordbro, säger han.

Pia Lublin:

– Det är bra om vi jagat igång S, MP och C så det blir något bättre och fler aktörer och organisationer deltar i Porten. Och det är såklart svårt att varje kväll samla barn från hela Haninge, men Porten ska inte bara vara för Jordbroungdomar.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge.

2015 hade Lakeside-satsningen på Rudan kostat skattebetalarna 28,5 miljoner kronor, sedan dess har kommunens hyreskostnad för gamla Lakesidehuset på 7,3 miljoner tillkommit.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.