ANNONS

Ungt kök med smak för tryffel

ANNONS

Gourmand är en kvart sen när han kommer flåsande på Karlavägen. Bakom en skir gardin ser han silhuetten av sitt punktliga sällskap som redan sitter till bords.

Men ikväll uteblir syrliga kommentarer om Gourmands obevekliga tidsoptimism. Gourmé höjer glatt glaset. Han har blivit väl omhändertagen av Un pocos servitörer.

Gourmand sjunker ned i den mjuka stolen mittemot och hugger in på puffiga briocher och vispat smör som ställts fram.

Han ser sig nyfiket om. Popstjärnor, burgna pensionärspar och tonåringar med pappas kort tycks ha hittat sin nya pärla.

Un poco drivs av dj:erna Axwell och Sebastian Ingrosso från nedlagda Swedish house mafia. Gourmé får erkänna att han inte är bevandrad i genren, men italiensk mat har han älskat länge.

– Mafiakillarna har varit med och satt menyn. Intressant att se vad de har för smak, säger han.

Sockerstekta tomater med mozzarella (135 kronor) bådar gott. En grann tomatmix i olika färger och former ihop med en rejäl klump färsk mozzarella är en fräsch start.

En lyckträff är pilgrimsmusslor capesante (145 kronor), tre spänstiga musslor i ett bad av skummig musselsås. Hyvlad rädisa och fänkål knastrar fint till.

Bland förrätterna märks också tonfisk med jalapeno (145 kronor). Havets gudfader serveras här lätt sotad, de rubinröda skivorna har droppats med tryffelvinägrette.

ANNONS

Tryffelstuvade makaroner med citron ges som hel eller halv rätt (115/145 kronor).

– Tryffelolja, tryffeltapenade och riven tryffel. En umamichock utan dess like, konstaterar Gourmand.

Oväntat lyckad är ravioli amaretti (135/165 kronor). Pastakuddar fyllda med vällagrad castelmagno och parmesan har toppats med salviaströssel och mandel. Brynt smör till det.

– Sött, salt, mjukt, knaprigt. Det här var en ny, mycket trevlig upplevelse, mumlar Gourmé.

Som på beställning dyker en servitör upp med förklaringen:

– Alla våra kockar är under 25 år. Vi vill tillföra något nytt till italienska klassiker.

Servicen är påpasslig och proffsig – tills stressen slår till. Plötsligt sliras det kors och tvärs över parketten med glas och tallrikar. Det fladdrar i ljuslågan mellan herrarna när personalen jäktar förbi deras tomma glas.

– Man blir ju stressad själv. Och hungrig igen, säger Gourmand när de väntat nästan en timme på varmrätterna.

Det visar sig vara värt det. Gourmand får späda, rosa lammracks med rostad vitlökskräm och frasig rosmarin (250 kronor).

Gourmé avnjuter mjäll torsk med söta bakade lökar och jordärtskocka (285 kronor). Krispigt, salt fiskskinn piggar upp de milda smakerna.

Han har köpt till en skål broccoli (45 kronor) som tyvärr är både överkokt och för salt.

Dessertmenyn är inte säreget italiensk, men vad gör det när man får äta friterade oreos (110 kronor)? De frasiga chokladkakorna serveras med svalkande mjölksorbet.

Pralin med saltkola och färska hallon (55 kronor) är nätt och jämnt vad Gourmé har plats för.

– Mer stresstålig service och det finns chans för full pott nästa gång, säger han.

Sött, salt, mjukt, knaprigt. Det här var en ny, mycket trevlig upplevelse.

Fakta

Un poco

Kök: Modernt italienskt.

Miljö: Sofistikerad. Dämpad belysning, mörk träpanel, parkettgolv.

Pris: Varmrätter 145–260 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström

ANNONS