ANNONS

Unik villa till salu i Spånga

Trots att huset ligger i centrala Spånga har den en 1 500 kvadratmeter stor trädgård.
Trots att huset ligger i centrala Spånga har den en 1 500 kvadratmeter stor trädgård.
Villan på Solhemsvägen byggdes för över hundra år sedan. En hel del originaldetaljer finns kvar fortfarande.
Villan på Solhemsvägen byggdes för över hundra år sedan. En hel del originaldetaljer finns kvar fortfarande.
Bostadsmarknaden i Spånga är het. Priserna har stigit kraftigt och börjar närma sig dem i Bromma.

Hetaste området är Solhem – och allra hetast är villan på Solhems­vägen som nu är till salu för ett rekordpris i Spånga.
ANNONS

De flesta Spångabor känner till villan på Sörgårdsvägen. Med sitt centrala läge och sin unika stil sticker huset ut i mängden. Villan byggdes redan 1910, har en tomt på drygt 1 500 kvadratmeter och fem sovrum.

Nu är huset till salu, men kräver tjock plånbok. Utgångspriset är 13 miljoner kronor – vilket gör det till ett av de dyraste i Spånga någonsin.

– Det är ett fantastiskt hus. Det går inte att bo mer centralt i Spånga och fortfarande ha trädgård, säger Björn Stark, ansvarig mäklare på Mäklarringen.

13-miljonershuset är visserligen unikt – såväl till utseende som till pris – men bostadspriserna i hela Spånga har gått upp rejält de senaste åren. Snittpriset för de 14 villor som såldes i Spånga i april var 6,5 miljoner kronor. Under det senaste året har villapriserna i Spånga ökat med 15 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik som kom i förra veckan.

– Vi närmar oss Bromma när det gäller priserna. Solhem är särskilt attraktivt, men hela Spånga är populärt. Stadsdelen har mycket på gång, skolorna är väldigt populära och det tar 12 minuter med pendeln in till stan, säger Björn Stark.

Om två veckor införs amorteringskrav för alla nya bolån. Enligt det ska nya bolån amorteras ned till 50 procent av bostadens värde. Syftet är att minska skuldsättningen och därmed öka hushållens motståndskraft mot störningar. Det minskar i sin tur risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller omvärlden, enligt Finansinspektionen.

Mitt i Spånga har pratat med flera Spångamäklare om hur de tror att bostadsmarknaden här påverkas av kravet. De flesta tror att det kommer att ha ganska liten effekt på priserna.

– Amorteringskravet gör att fler vill sälja innan den 1 juni. Det finns också många köpare som vill köpa innan 1 juni. Å andra sidan vill många vänta med att köpa tills de ser hur marknaden påverkas efter amorteringskravet, säger Robert Blomsten, vd på Mäklarhuset i Spånga.

Han tror dock inte på någon prisnedgång på grund av amorteringskravet.

ANNONS

– Priserna har stått stilla ett tag och så tror jag att det kommer att fortsätta. De flesta banker har dessutom redan infört amorteringskrav.

Inte heller Nils Lagerlöf, kontorschef på Bjurfors i Bromma och Spånga, tror på någon prisnedgång.

– Vi trodde att amorteringskravet skulle påverka mer. Men de flesta banker har redan infört krav på amortering. Vi tror på en stabil prisutveckling, med priser som rör sig långsamt uppåt, säger han.

Bostadsrättspriserna i Spånga har ökat med 22 procent under det senaste året. Det är betydligt mer än i Stockholm i stort. I innerstan har bostadsrättspriserna planat ut sedan i höstas.

– Det är ett tecken på att vi i innerstan nått en psykisk och monetär nivå där vi inte orkar mer. Det kan finnas psykisk spärr där man inte vill betala mer. Samtidigt växer staden och det man tidigare tyckte låg långt bort betecknas nu som centralt, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Fakta

Flera nya regler för dig som ska ta bostadslån

Ingen får belåna en bostad till mer än 85 procent, det stoppar bolånetaket.

Lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet varje år.

Vid 50-70 procent är årstakten 1 procent.

Nyproducerade bostäder omfattas inte av amorteringskravet under fem år.

Reglerna gäller endast nya bolån, om du byter bank gäller inte kravet.

Blir du till exempel långtidssjuk eller arbetslös kan bankerna göra tillfälliga undantag från amorteringskravet.

Bostaden får omvärderas högst var femte år eller vid ”avsevärd förändring”.

Om kontrakt om ny bostad skrivs före den 1 juni omfattas lånen inte av de nya amorteringsreglerna även om lånen tas senare.

Källa: Finansinspektionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.