ANNONS

Unikt seniorboende byggs

Efterfrågan på seniorboende är stort i Danderyd.

Just nu står 271 personer i kö för en plats.

Om cirka två år kan ett hus med bostadsrätts­lägenheter för 55-plussare stå klart i Mörby.
ANNONS

I slutet av december klubbade kommunfullmäktige en ny detaljplan för Danderyd. Den innebär att ett hus med bostadsrätter för 55-plussare kan byggas 600 meter från Mörby centrum på Klockar Malms väg i västra Danderyd.

På tomten där 55-plusboendet byggs stod tidigare kommunens tekniska nämndhus som revs för ett par år sedan. Kommunen säljer nu tomten till en byggherre för 42 miljoner kronor.

Kommunalrådet Olle Reichenberg (M) välkomnar bygget.

– Jag tycker det är positivt. Framförallt för att det kommer nya bostäder till Danderyd i ett centralt läge och för att vi får in ett antal miljoner kronor till kommunen, säger han.

Åke Werner i PRO tycker också det är bra att det byggs ett boende för dem över 55 år.

– Men vi är inte nöjda med enbart det. Vi vill ha riktiga äldre­boenden och fler hyreslägenheter, säger han.

Behovet av äldrebostäder kan vara större i Danderyd än i andra delar av landet eftersom Danderydsborna blir äldre än landets befolkning i genomsnitt.

Sex procent av Danderydsborna 85 år och äldre, genomsnittet för Sverige är fem.

Kommunens nya seniorboende får namnet Rättargården och innehålla ett trettiotal lägenheter, alltifrån tvåor till femmor samt service i form av till exempel restaurang och relax­avdelning.

ANNONS

– Huset blir det första i sitt slag i Sverige, ett energisnålt passivhus med möjlighet till solfångare på taken, säger Björn Nitschke projektledare på byggföretaget Strabag som ska bygga huset.

Byggnaden blir Svanenmärkt vilket betyder att den blir just energieffektiv och att det ställs höga krav på att det inte finns hälso- och ­miljöfarliga ämnen i byggmaterialen och att det är god ventilation och fuktsäkring under byggprocessen.

Enligt Björn Nitschke kan huset, om allt går enligt planerna, stå klart till årsskiftet 2015/2016.

För den som inte har råd eller inte vill köpa en seniorlägenhet finns det seniorlägenheter att hyra av Danderyds kommun.

Enligt Lena Kronberg, handläggare för seniorbostäder som hyrs ut av kommunen, står 271 personer i kö för en seniorlägenhet.

– Man måste vara 70 år för att få ställa sig i kö och man kan få plats vid 75, säger hon.

Lediga platser i seniorboendena förmedlas i turordning.

– Men alla vill inte flytta på en gång, säger Lena Kronberg.

Kön till ett kommunalt seniorboende har funnits sedan 2010. Innan dess var det behovsprövat vem som skulle få ett sådant boende.

På gården till det nya 55plusboendet i Mörby ska man kunna umgås och till exempel spela boule.illustration: Totalarkitektur.

Fakta

271 invånare i kö till seniorboende

Här har Danderyds kommun seniorboenden för Danderydsbor:

Kevinge seniorboende: 98 hyreslägenheter

Vasavägen i Stocksund: 40 hyreslägenheter

Eneby torg: 76 hyresradhus

Gripvägen och Fafnervägen: 25 hyresradhus

Källa: Danderyds kommun