ANNONS

Oro bland Solnas äldre: Ingen köar till äldreboenden

Hälften av de stockholmare som dött i covid-19 bodde på någon form av äldreboende.
Oro för smitta – en anledning till de minskade köerna.
Coronakrisen har lämnat flera platser på Solnas äldreboenden tomma.
För första gången på minst tio år finns det ingen kö.
ANNONS

Coronapandemin har orsakat en unik situation på Solnas äldreboenden. Trots att många boenden tvingats stänga avdelningar, vilket borde leda till ett ökat tryck, är det nästan ingen som köar för att flytta in.

Enligt fackförbundet Kommunal rör det sig om så många som 90 tomma platser, medan kommunen istället pratar om 34 ”tillgängliga” platser.

– Senast jag var med om en liknande nedgång i efterfrågan var för tio år sedan, säger Elisabet Sundelin, chef på omvårdnadsförvaltningen i Solna stad.

Okänt hur många som dött

Hur många platser som står tomma på grund av dödsfall är inte offentligt, men känt är att minst 212 av 400 äldreboenden i Region Stockholm drabbats av smittan.

– De allra flesta tillfrisknar ju, säger Elisabet Sundelin som inte vill kommentera dödstalen.

Minskad efterfrågan

Oro för smitta tros vara en anledning till att efterfrågan minskat. Under tisdagen erbjöds 19 personer boende i Solna men bara åtta tackade ja.

– Det är inte konstigt att det finns en oro. Dessutom är det många närstående som är permitterade eller varslade och kan vara hemma med sina äldre på ett annat sätt, säger Elisabet Sundelin.

De som tackat nej till sin plats kan välja att avvakta, berättar hon.

– De har fått plats på ett boende och det kan vi inte ta ifrån dem. Istället kan de flytta in när deras oro lagt sig, eller de inte längre kan få hjälp av sina nära och kära.

ANNONS

Beställer mat på nätet

Även inom hemtjänsten märker man av ett förändrat beteende. Många äldre avböjer hembesök i rädsla för att smittas, något som Elisabet Sundelin hoppas ska förändras när fler i personalen testas.

– Vi har äntligen fått möjlighet att testa hemtjänstpersonal på samma sätt som på stadens äldreboenden. Det är otroligt viktigt för oss. Den absoluta majoriteten av våra äldre bor inte på äldreboende, de har hemtjänst.

Bör vi vara oroliga för de gamla som inte söker vård?

– Det svårt att säga. Självklart hoppas jag att de som behöver vård också söker vård. Samtidigt finns det ett annat skyddsnät just nu med frivilliga som levererar matlådor och grannar som hjälper till. I krisen finns vi där för varandra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.