Uno fann bildåren – som låtsades be

En drograttfull man tankade utan att betala. En vild polisjakt ledde in på Norra kyrkogården där gravstenarna flög åt alla håll innan färden tog slut i en familjegrav.

När polishunden Uno nosade upp mannen satt han och låtsades be.

Den ofattbara historien utspelade sig förra lördagen. En man hade tankat på Statoil vid Solna centrum och smet iväg utan att betala. En polispatrull mötte mannen och beslöt att ta upp jakten.

– De kunde observera att bilen framfördes mycket vårdslöst, så de slog runt för att följa efter för att få stopp på föraren, berättar polismannen Andreas.

Bilföraren körde väldigt snabbt och försvann in på Norra kyrkogården där gravstenarna föll som dominobrickor. Färden fick dock ett abrupt slut när mannen körde in i en större familjegrav.

– Det var helt sjukt. Det stora stenblocket hade flugit iväg av den kraftiga smällen, och fordonet stod mitt i graven, fortsätter Andreas, som då tillsammans med en kollega och två hundar började spåra efter mannen.

Polishunden Krokasmedens Uno fick snabbt upp ett spår och försvann iväg mellan gravstenar och granhäckar med husse efter sig.

– Det var rejält drag i linan och då förstod vi att vi låg bra till, berättar Andreas.

Jakten löpte via grusgångar, gräsytor och genom ytterligare häckar. Spåret fortsatte och plötsligt stannade Uno bakom en gravsten. Vid stenen satt en man och låtsades be.

Då började Uno skälla ordentligt för att visa att han träffat på rätt person. Mannen greps och är misstänkt för ett flertal trafikbrott, drograttfylleri, stöld samt brott mot griftefriden.

Sedan polisen gått ut och berättat om händelsen på sin Facebooksida har hyllningarna haglat in.

– Vi får jättemycket fin respons, hundarna är ju väldigt populära. Vi skulle bara önska att vi var fler. För att göra ett bra jobb krävs att man är på plats inom rimlig tid, avslutar Andreas.

De flesta har sett hur polishunder kan upptäcka både narkotika och bomber. Men de kan också tränas till att markera på doften av blod, lik, sperma och sedlar.

Stockholmspolisens hundenhet har haft en övning där en polishund markerade på doften av blod – efter att testledarna skurat golvet med klorin.

Just nu söker hundenheten fler fyrfota aspiranter. Kraven är hårda – speciellt när det handlar om mental styrka. För att passa måste hundarna klara av allt från att hälsa på hos dagisbarn till att gripa beväpnade rånare.

Polishunden Krokasmedens Uno hyllades på Facebook efter sin insats i jakten på en drograttfull man.

Fakta

Hundar räddade 36 personer

Förra året hade Stockholmspolisens hundenhet 5 350 uppdrag. Här är några av resultaten:

784 gripna/omhändertagnapersoner.

36 räddade/återfunna personer.

3 funna avlidna personer.

168 vapen/vapendelar/ammunition i beslag (varav 10 kompletta skjutvapen).

251 narkotikabeslag (cirka 41,6 kilo).

Cirka 300 000 kronor i beslag.

Källa: Polisen