Upp till kamp, Solnakvinnor!

Pernilla Lantz och Charlotte Blankson jobbar som undersköterskor på ett äldreboende. Här är fortfarande kvinnor i minoritet.
Pernilla Lantz och Charlotte Blankson jobbar som undersköterskor på ett äldreboende. Här är fortfarande kvinnor i minoritet.
För två år sedan var Marianne Damström- Gereben (L) ensam i toppen – nu har hon fått sällskap av ytterligare en kvinna.
För två år sedan var Marianne Damström- Gereben (L) ensam i toppen – nu har hon fått sällskap av ytterligare en kvinna.
Hur jämställt är egentligen Solna?

Inte särskilt om man tittar på statistiken. Solnakvinnorna vabbar mer, är oftare sjuka och är mer hemma med barnen. Som om det inte vore nog tjänar kvinnorna betydligt mindre också.

En klen tröst är att fler kvinnor än män i alla fall lyckats skrapa ihop en akademisk examen.

Idag är det 8 mars och Internationella kvinnodagen, som sedan 1910 uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Hur det då ut med jämställdheten i den mindre världen, Solna, sådär 106 år senare?

Mycket finns kvar att jobba på, om man bara tittar på statistiken som Mitt i har plockat fram. I genomsnitt är Solnakvinnorna sjuka och hemma från jobbet dubbelt så ofta som männen – drygt tio dagar per år mot männens fem.

Även när det gäller sjuka barn får kvinnorna vara hemma – 61 procent av vabbandet sköts av Solnamammorna. Att dela på föräldraledigheten verkar inte heller vara Solnapappornas melodi – endast 28 procent av föräldradagarna tas ut av män.

Jämför man siffrorna med hela landet ligger Solna precis över rikssnittet, där 38 procent av vabben och 26 procent av föräldradagarna tas ut av män.

Undersköterskorna Pernilla Lantz och Charlotte Blankson, arbetar på ett boende för äldre i Råsunda, nickar med i statistiken.

– I vårt yrke jobbar man sällan heltid, utan det är 70-85-90, och vi är mest kvinnor i vården. Männen jobbar på andra ställen, akuten, som har högre status. Men jag trivs väldigt bra med mitt jobb, säger Pernilla Lantz.

Både hon och Charlotte är ensamstående och har således stått för all vabb och nästan all föräldraledighet. Att det påverkar inkomsten är tydligt.

– Men vad ska man göra? Barnen är viktigare, säger Charlotte Blankson.

Enligt analytikerna på Försäkringskassan finns det flera förklaringar till de ojämställda siffrorna.

– Att män vabbar mer än de är föräldralediga beror nog på att det rör sig om enstaka dagar och inte längre perioder. Det är lättare att vara jämställd då om det inte har så stora effekter på jobbet, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Gamla ideal spökar och drar ner statistiken, menar han.

– Det ligger till hands att tro att det gamla beteendet med hemmafruar tar tid att förändra, säger han.

Att kvinnor har fler sjukdagar än män beror på tre saker, menar Peje Bengtsson på Försäkringskassan. Dels det gamla vanliga att kvinnor har och tar större ansvar för hemmet och barnen, men också att man jobbar i kontaktyrken – skola, vård, omsorg – som det inte går att arbeta i om man är sjuk.

– Män har oftare jobb där du kan arbeta hemifrån även om du är lite krasslig.

Det sista handlar om krav och förväntningar, som drabbar flickor redan i skolåldern.

– Mycket talar för att det följer med in i arbetslivet, säger Peje Bengtsson.

På det politiska planet ser situationen i Solna mer splittrad ut. När vi för två år sedan skrev om vilka som tronar på de politiska topposterna i staden fanns endast en kvinna med.

Av alla kommunalråd och nämndordföranden var Marianne Damström-Gereben (L), då ordförande i kultur- och fritidsnämnden, nu kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ensam bland sju herrar.

Idag är två av nio ledande politiker kvinnor, och hon har fått sällskap av Anna Lasses (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

– Anna och jag försöker vara bra förebilder så att fler kvinnor ställer upp och vill ta de här förtroendeposterna. Vi utgör hälften av befolkningen och politiken blir annorlunda om det är fler kvinnor med. Sen måste man känna att man klarar av att ta på sig det.

– Men jag uppmuntrar moderaterna och andra partier att engagera fler kvinnor, säger hon.

Sven Kinnander (M) är ordförande i kommunfullmäktige, men sitter även med i Moderaternas valberedning, det parti där kvinnorepresentationen är sämst. Han erkänner utan omsvep att det är tunnsått på moderata toppkvinnor.

– Det var ett bra tag sen, det är en brist, visst är det så.

– På det centrala planet har vi som bekant lyckats bättre, med kvinnlig partiordförande och talespersoner i flera frågor som är kvinnor. Där är nog kvinnorna i majoritet nu.

Ja, men i Solna…

– Vi får försöka entusiasmera kvinnorna mer, så att fler vågar ta en post. Jag tror dock att det är mycket gammalt som lever kvar, att kvinnorna fortfarande drar ett större lass hemma även om vi är mer jämställda idag. Det gäller nog alla partier.

– Vi satsar på fler kvinnor till nästa val.