Uppdrag: Stoppa inbrottstjuvarna

Leif Rundström och Jonas Ström är två av förarna i föreningen Grannstöd Huddinge.
Leif Rundström och Jonas Ström är två av förarna i föreningen Grannstöd Huddinge.
De är pensionärer med ett uppdrag – att förebygga inbrott. Varje dag kör de sina bilar runt om i kommunen för att vaka över inbrottsutsatta områden.

Det finns många civila krafter som vill hjälpa till att förhindra inbrott. Grannsamverkan är en vanlig metod där grannar hjälps åt att hålla koll på sin gata.

Den ideella föreningen Grannstöd Huddinge har tagit grannsamverkan ett steg längre. De har funnits i sin nuvarande form sedan 2012 och består av 60 volontärer, alla pensionärer. Föreningen har två bilar och patrullerar hela kommunen. De håller utkik efter bilar eller människor som beter sig udda.

– Vi hoppas på att vi genom att visa oss har en förebyggande effekt. Den är tyvärr svår att mäta, men vi tror att vi gör en skillnad, säger Kim Kimreus som är ordförande i föreningen.

Vi är ofta i områden där det varit inbrott

Bilarna är till största delen sponsrade av kommunen och arbetet sker i samråd med Huddingepolisen.

– Vi pratar alltid med polisen innan vi startar och utifrån det väljer vi var vi ska köra. Vi är ofta i områden där det varit inbrott.

Merparten av patrullerandet sker dagtid, en av anledningarna till att bara pensionärer engagerat sig hittills.

– Vi vill gärna köra lite mer på kvällstid och jag tittar på det. Jag har pratat med en del lite yngre människor som kan tänka sig att ställa upp och köra då och då på kvällstid, säger Kim Kimreus.

Läs mer:

Daniel stoppade inbrottstjuven