Unga uppfinnare vann i Norge – nu väntar USA

Klass 9A ser ut att få tävla i Kalifornien.
Klass 9A ser ut att få tävla i Kalifornien.
Vallatorpsskolan i Täby dundrar fram som tåget i uppfinnartävlingen First Lego League. Klass 9A:s idé Drip Savor tog hem storvinsten i Trondheim – nu ska de gräva guld i USA.
– Det är helt otroligt, säger läraren Arne Norr.

Mitt i har följt Vallatorpsskolans framgångar i uppfinnartävlingen First Lego Leauge under hösten. Först kammade två klasser från skolan hem framgångar i Stockholm, sen bar det av till Oslo i december. Men där var konkurrensen stenhård och man lyckades inte ta hem några pokaler. Men däremot fick man ta emot en nominering, och med den tog de sig hela vägen till Trondheim. Och där blev det storslam.

– Det var ett starkt motstånd med fyra norska och fyra danska lag som hade väldigt bra idéer. Och så våra två klasser från Vallatorpsskolan, och klass 9A med uppfinningen Drip Savor tog hem hela rasket, säger läraren Arne Norr.

”Det är helt otroligt”

Nu väntar USA

Det var första gången tävlingen i Trondheim, som kallas Scandinavian Innovation Award, gick av stapeln och man hade inga större förväntningar på att vinna. Klass 9B kom på en delad femteplats av totalt tio lag.

– Det är helt otroligt, säger Arne Norr.

I och med den vinsten nominerades de till Global Innovation Award i San José, Kalifornien. Den tävlingen kommer att anordnas under midsommarveckan och eleverna kommer att ställas mot lag från hela världen.

– Nu behöver klassen börja skriva en ännu mer ingående rapport om sin uppfinning och skicka iväg till USA. De behöver också ta kontakt med olika företag som kan vara intresserade, säger Arne Norr.

Vallatorpsskolans monter i Trondheim.

Går ni för att vinna i USA också?

– Haha, ja det är klart vi gör.

Fakta

Det här är First Lego Leauge

FIRST Lego League är en tävling för barn mellan 10 och 16 år. Tävlingen har flera moment: teknik, innovation och marknadsföring.

Oftast kommer lagen från olika skolor, men det är fritt fram för alla att bilda ett lag.