ANNONS

Uppfinnaren Mats grillar och bygger bilar med tyst ljud

Mats Olsson får en uppfinnarkick när grejor som börjat som idéer i hand huvud blir verkliga och fungerar.
Mats Olsson får en uppfinnarkick när grejor som börjat som idéer i hand huvud blir verkliga och fungerar.
Lidingöbon Mats Olsson är en av de mycket få i landet som försörjer sig som uppfinnare.
Att tämja och dirigera de kraftfulla ljudvågorna som infraljud skapar är hans gebit.
– För mig är kicken känslan när en idé som man prövat gång på gång äntligen funkar.
ANNONS

Mats Olsson sätter eld på ett litet tändpapper och kastar ner på glödbädden. När han drar upp ljudet på max på den fyrkantiga grillens enda reglage flammar elden omedelbart upp i studsande, dansande vågor.

– Det här är jätteroligt! Jag har lekt med den här tekniken i 20 år, säger Mats Olsson, 79 år fri uppfinnare sedan 50 år.

lidingö, uppfinnare. Mats Olsson har varit uppfinnare i 50 år.

Låt ljudet grilla kvällens middag!

Booster grill är en av Mats Olssons många uppfinningar. En grill i lyxklass, där man med hjälp av avancerad teknik går från en helt otänd grill till en färdig glödbädd som inte ryker och som regelras genom att höja och sänka ljudet på bara sex minuter.

Mats Olsson har varit fristående uppfinnare på heltid i 50 år. Hans uppfinningar som kommit ut på marknaden finns inom vitt skilda områden.

Mest spritt i Europa och Asien är barnsäkra eluttag.

lidingö, uppfinnare.Mats Olsson har varit uppfinnare i 50 år.

På 1960-talet orsakade osäkra eluttag flera dödsolyckor. Mats Olsson uppfann det barnsäkra uttaget.

Upphettningsteknik för att skapa mer hållfast stål till bilar är en senare uppfinning, liksom reningsteknik för båtpannor och torkning av jordbruksprodukter – en uppfinning som han hoppas ska kunna halvera de tio miljarder liter olja som idag används för att torka vete.

ANNONS

– För mig är kicken känslan när en idé som man prövat gång på gång äntligen funkar. Det skänker en inre tillfredställelse, säger han.

lidingö, uppfinnare.Mats Olsson har varit uppfinnare i 50 år.

Såhär i coronatider har Mats Olsson förlagt det mesta av sitt arbete till verandan hemma på Lidingö. Hammocken är favoritplatsen.

Ljudet är grejen

Grillar, jordbruksmaskiner och bilstål. Hur hänger de här sakerna ihop? Det finns faktiskt en minsta gemensam nämnare.

Det handlar om ljud.

Du har säkert ett hum om hur ultraljud fungerar även om du inte är så haj på fysik. Men infraljudet är inte lika känt.

Det är på infraljud som Mars Olsson bygger de flesta av sina uppfinningar. Enkelt uttryckt är ultraljud ljud med så hög frekvens att det inte går att höra. Infraljud är det motsatta, ljud på mycket låg frekvens.

Ljudvågorna som infraljudet skapar sätter luftströmmar i rörelse – och det är den här naturkraften som Mats Olsson tämjt och dirigerat.

– Ju lägre frekvens, desto mer rör sig partiklarna. Vad kan man göra med det då? Jo, kyla, värma och torka. Mycket inom industrin handlar om de grejorna, säger Mats Olsson.

Vilt hoppande frigolitbollar

För att visa hur det fungerar har han byggt en liten apparat. Vad annars skulle en äkta uppfinnare göra? Det är en låda med en högtalare och ett genomskinligt rör inuti.

När ljudet – som inte hörs – knäpps på börjar några små frigolitbollar som ligger i röret att hoppa. Ju mer han sänker frekvensen desto häftigare rör sig bollarna.

lidingö, uppfinnare.Mats Olsson har varit uppfinnare i 50 år.

Den här hemmabyggda lilla lådan visar enkelt principen bakom Mats Olssons uppfinningar.

Lite jävlar anamma är inte fel att ha

Nyfikenhet, kunskap och en obändig vilja att lösa problem måste en uppfinnare ha. Men Mats Olsson lyfter fram andra egenskaper. Förmågan att gneta på och ruska av sig ett misslyckande  – grit eller jävlar anamma, helt enkelt.

– Från början var det ingen som trodde på mig och de flesta installationer jag gjorde funkade inte.

En annan sak är att förstå mer än tekniska processer.

Mats Olsson startade en rad försäljningsbolag för att få ut sina produkter. Snart fanns kontakter och villiga investerare som gjorde jobbet enklare.

Sätt ord på fantasin

Slutligen måste man kunna sätta ord på det man vill uppfinna. Fantasin i huvudet måste verbaliseras för att bli verklig.

– Filosofen Ludwig Wittgenstein sade: ”Min världs begränsning är mitt språks begränsning”. Det är sak som jag predikar mycket. Om man håller på med uppfinningar måste man sätta ord på det man vill göra på ett tidigt stadie.

lidingö, uppfinnare. Mats Olsson har varit uppfinnare i 50 år.

Tabeller, tabeller, tabeller. Mycket av uppfinnarens jobb består i att räkna och analysera tabeller. Ibland blir beräkningarna rätt. Men lika ofta inte.

Enligt Mats Olsson finns mycket få personer i Sverige som försörjer sig och tjänar pengar som uppfinnare i dag. Kanske blir det inte framtidens vanligaste yrke men är det någon gång det är rätt att satsa på en karriär som uppfinnare är det nu.

– Om man är någotsånär lyckosam har tiden för uppfinnare aldrig varit bättre än nu eftersom det sker så enormt mycket inom teknik och miljöområdet.

Fakta

Joggar och spisar opera

Namn: Mats Olsson

Ålder: 79 år

Bor: Villa på Lidingö.

Gör: Uppfinner, hemifrån sin veranda och i teknisk uppfinnarverkstad i Spånga.

Bakgrund: Studerade teknisk fysik vid Chalmers Tekniska Högskola, skrev en licentiatavhandling och var anställd vid Chalmers ett antal år.

Familj: Fru, fem barn, sex barnbarn.

Aktuell med: En maskin som torkar jordbruksprodukter.

När han inte uppfinner: Han joggar en halvmil varje dag, gillar att segla. Gjorde för ett tag sedan ett aktivt val att bli mer kulturell och fördjupade sig då i konstformen opera.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.