Uppfinningen som förändrar liv

John Elvesjö med en eyetracker som kan kopplas till datorer. ”Utmaningen för oss är att sälja vår teknik till lägre priser till många. Jag vill att det här ska bli årets julklapp”, säger han.
John Elvesjö med en eyetracker som kan kopplas till datorer. ”Utmaningen för oss är att sälja vår teknik till lägre priser till många. Jag vill att det här ska bli årets julklapp”, säger han.
Sedan starten för 14 år sedan i en källare i Spånga har utvecklingen gått spikrakt uppåt för teknikföretaget Tobii. Nu kan grundarna John Elvesjös och Mårtens Skogös utveckling av eyetracking ge dem ett prestigefullt uppfinnarpris.

Uppfinnaren John Elvesjö möter oss i Mörbyföretagets showroom där olika tekniska lösningar visas. Med hjälp av så kallad eyetracking kan datorer veta vart den som använder den tittar.

För utvecklingen av tekniken eyetracking har John Elvesjö och hans uppfinnarkollega Mårten Skogö blivit nominerade till det uppfinnarpris som Europeiska patentverket (EPO) årligen delar ut.

Sin första upptäckt gjorde John Elvesjö redan 2000. Vid ett experiment märkte han att ljuskänsliga sensorer följde hans ögonrörelser.

Eyetracking har många användningsområden. Den har bland annat gett rörelsehindrade personer nya sätt att kommunicera.

– Det känns kul att bli uppmärksammad för en teknik som 10 000-tals personer i hela världen använder sig av för att kommunicera med omvärlden. Det är personer som inte enkelt kan ta sig ut till ­affären eller puben. För dem är den här tekniken livsavgörande, säger John Elvesjö.

2001 grundades företaget i en källare i Spånga. Förutom John har Danderydsbon Mårten Skogö och vd:n Henrik Eskilsson varit med från starten. Mårten Skogö är stolt över nomineringen.

– Innovation är extremt viktigt för oss och har varit en av drivkrafterna från starten, säger Mårten Skogö som beskriver sin kollega som en visionär.

– Han ser sådant som kommer att hända. Mitt bidrag handlar mer om att ha fått tekniken att fungera. Framförallt är vi ett bra team som lyfter fram varandras styrkor, säger Mårten Skogö.

John Elvesjö bor sedan några månader i San Fransisco eftersom företaget har många projekt på gång i USA. Mårten Skogö är rotad med sin familj i Nora och har inga planer på att flytta.

– Vi trivs väldigt bra här, säger han.

Tobii har i dag runt 600 anställda och har kontor i USA, Asien och Europa. Huvudkontoret ligger i Mörby och där jobbar 200 personer.

Tekniken bygger på att användarnas ögon utsätts för infrarött ljus. Sensorer fångar upp ljuset som ­reflekteras i ögonen. Med hjälp av avancerade matematiska algoritmer kan blickens position följas.

– Blicken är ett bra sätt att förstå mentala processer. Det är så nära tankeläsning man kan komma, säger John Elvesjö som växte upp i Sundby.

Hans pappa var elektriker och under uppväxten gillade han att mecka med datorer och konstruera egna prylar. Exempelvis byggde han en bordsdammsugare innan sådana fanns och konstruerade varmluftsballonger som han lät sväva iväg över Spånga.

Uppfinnarpriset delas ut vid en ceremoni i Paris i juni.

Fakta

Detta kan eyetracking användas till

Eyetracking skapar nya lösningar för interaktion mellan människor och maskiner.

Med hjälp av eyetracking kan personer med funktionsnedsättningar meddela sig med omvärlden genom ögonrörelser.

Tekniken kan användas för att följa bilförares ögon och varna om föraren är på väg att somna.

Eyetracking används bland annat för att undersöka köpbeteenden. Genom att använda särskilda lasögon kan personer studeras då de överblickar och jämför produkter i affärer.

Även datorspel använder eye­tracking, där spelet riktas åt det håll som spelaren tittar.

Källa: Europeiska patentverket och Tobii AB