Min lokala hjälte

Uppfräschad simhall öppnar i Bredäng

nyrenoverade simhallen i Bredängs simhall, okt 2016
Den nyrenoverade simhallen har en bassäng av rostfritt stål.
Bredängshallen med sin simhall har 40 år på nacken. Nu har simhallen fått en välbehövlig upprustning.
Bredängshallen med sin simhall har 40 år på nacken. Nu har simhallen fått en välbehövlig upprustning.
Snart får skolbarnen simundervisning i Bredängshallens simbassäng igen. Den 24 oktober öppnar den nyrenoverade simhallen, som varit stängd sedan juni 2015. Bland annat har den spruckna betongen ersatts av en rostfri stålbassäng.

De skolelever och simklubbar som håller till i Bredängshallens 40 år gamla simhall får nu en betydligt fräschare miljö. Ett helt nytt ventilationsaggregat ska göra luften bättre för både människor och byggnaden. Nya, energisnåla led-lampor ska dessutom göra lokalerna ljusare än den 20 år gamla belysningen klarade av.

Men det besökarna främst kommer att märka är nog den rostfria plåtbassängen som ersätter den nerslitna och spruckna betongen.

– Fördelen är att den nästan inte kräver något underhåll alls och att bakterier inte fastnar på den släta ytan. Stålet ger en lite mörkare känsla än kakel men det kompenserar vi för genom bättre belysning, säger Mia Mathiasson, anlitad av Stockholms stad som projekterings- och byggledare.

Flickorna kan glädja sig lite extra för de får en helt uppfräschat omklädningsrum med bastu. Pojkarna får flytta in i flickornas gamla omklädningsrum, som också är fräscht eftersom det renoverade för ett par år sedan.

Mia Mathiasson lyfter också fram att simhallen nu har blivit helt tillgänglig för alla.

– Det finns en trappa ner i bassängen så att en rullstolsburen person kan glida ner i bassängen från sin rullstol. Behöver man en lyftanordning finns det också. Alla elever ska kunna vara med på undervisningen, säger hon och tillägger att det också finns en ny hiss och en rullstolsramp till sporthallen på övre plan.

Kemikaliehanteringen har också förbättrats. Ett nytt kemikalieutrymme har byggts utanpå huset, med betydligt större tankar än den gamla. Det gör att förrådet inte behöver fyllas på lika ofta, vilket är viktigt eftersom den enda transportvägen går över Bredängsskolans skolgård. Transporterna sker visserligen med stor säkerhet, med omgivande vakter, men staden vill ändå begränsa dem så mycket som möjligt.

Från kemikalieutrymmet forslas de utspädda kemikalierna forslas numera i ledningar ner till ett reningsverk varifrån vattnet leds vidare till bassängen.

– Nu slipper de anställda springa med dunkar. Det är en stor förbättring av deras arbetsmiljö, säger Mia Mathiasson.

Den 24 oktober klockan 16 invigs badet. Sedan kan Bredängssskolan och andra skolor åter bedriva undervisning i 25-metersbassängen och de simklubbar som brukat träna här kan komma tillbaka. Badet är, liksom förut, inte öppet för allmänheten.

50 miljoner kronor kostade upprustningen, enligt Stockholms stad.